/ БГНЕС
Прокуратурата ще проверява министъра на културата Боил Банов за нарушение. Това обяви главният прокурор Иван Гешев в ефира на NOVA

Обвинението започва проверка на министър Банов заради документи за разрешване на строеж на небостъргач, който се намира до паметник на културата.

"Върховната административна прокуратура ще назначи проверка на министър Банов. ВАП ще сезира Специализираната прокуратура за данни, според нея, за извършени престъпления. Данните са свързани с документи, издадени от Министерството на културата, касаещи Ай тауйър“ - небостъргач, който се намира само на 50 метра от паметник на културата", разкри Гешев.

Вземайки повод от протеста пред президентството след ареста на двама президентски съветници, Гешев направи аналогия и с очакваната реакция от страна на управляващата партия.

Да очаквам сега и протест от ГЕРБ, предположи главният прокурор.

Малко по-късно през деня Върховна административна прокуратура сезира Специализираната прокуратура с оглед събрани данни за извършено престъпление, свързано със строежа на т. нар. Небостъргач „I tower” в центъра на София.

След самосезиране по повод публикации в медиите за извършване на незаконно строителство, ВАП възложи на Дирекция национален строителен контрол (ДНСК) извършването на проверка за законността на строежа на небостъргача.

След приключване на инспекцията, във ВАП е получен обобщен доклад, според който, при проверката на място и по документи на строежа на двете сгради, служители на ДНСК са констатирали, че е налице нарушение на Закона за устройство на територията, изразяващо се в несъгласуване на инвестиционния проект във фаза технически проект относно строителството над кота ≠ 0,00 с Министерство на културата, изискуемо съобразно от Закона за културното наследство.

Въз основа на констатираните нарушения, вчера началникът на ДНСК е издал две заповеди за спиране на изпълнението на строежите на двете сгради, от които се състои небостъргача. Заповедите са връчени на същата дата.

Тази сряда министърът на културата е съгласувал проекта, по молба на заинтересованата страна, но в грубо нарушение на разпоредбите на Закона за културното наследство. В четвъртък същата заинтересована страна е поискала от ДНСК да не се издава заповед за спиране на строителството.


В тази връзка ВАП сезира Специализирана прокуратура с оглед данни за извършено престъпление. Прокуратурата предлага на главния архитект на Столична община да прецени дали да предприеме мерки, съобразно неговата компетентност, за преустановяване на нарушенията, както и за стриктно спазване разпоредбите на нормативните актове, свързани със законността на строежа и одобряване на инвестиционния проект.

Към момента проверката на ВАП продължава.