Във връзка с многобройни журналистически запитвания от Специализирана прокуратура уведомяват, че още на 24.08.2021 г., въз основа на подаден сигнал по електронна поща, съдържащ твърдения за извършено престъпление от Кирил Петков, в качеството му на служебен министър на икономиката, описани подробно и в статия на вестник „Труд“ от 22.08.2021 г., е образувана прокурорска преписка.

Към преписката е присъединена и жалба от гражданин, която съдържа идентични твърдения.

Сигналът за извършено престъпление от общ характер е разпределен на случаен принцип на прокурор от Специализираната прокуратура.

Съдът ще се произнесе по казуса с гражданството на Кирил Петков

На 15.09.2021 г. наблюдаващият прокурор е постановил извършване на лична проверка по реда на Закона за съдебната власт. Предстои приобщаването на относими към казуса документи, включително и от Конституционния съд.

След приключване на проверката наблюдаващият прокурор ще извърши преценка дали има достатъчно данни за извършено престъпление.

Кирил Петков представи в КС документа, удостоверяващ, че не е канадски гражданин

Казусът с гражданството на Кирил Петков се зароди в началото на август, след твърдения, че той е бил с двойно гражданство е момента на назначаването си за министър. В последствие депутатите от ГЕРБ-СДС внесоха искане в Конституционния съд, който да установи дали има противоконституционност при назначаването на служебния кабинет от президента Румен Радев. Тогава те настояха за незабавното отстраняване на Кирил Петков ако бъде доказано двойното гражданство, защото всяко решение на правителството можело да бъде оспорено заради това. Още на същия ден от Конституционния съд обявиха, че е образувано дело по искането. А Кирил Петков обяви, че е направил всички необходими стъпки, за да прекрати гражданството си, преди да бъде назначен за министър.