Иван Гешев призна, че пране на пари в размер от 1 млрд. лв. е трудно да се докаже
„Факт е, че на Николай Банев са констатирани 1 млрд. лева в швейцарска банка. Колегите са поискали от властите в Швейцария сметките им да бъдат блокирани”, коментира тази сутрин пред NOVA зам. главният прокурор Иван Гешев във връзка със свое твърдение отпреди дни, че към Баневи има обвинение за пране на над 1 млрд. лева.

Баневи остават за постоянно в ареста
 

БГНЕС


„Самият факт, че в сметките, които те контролират, има над 1 млрд. лв. говори, че при евентуалното им пускане те биха могли да преместят тези пари, където си искат”, уточни Гешев и отхвърли вариант действията срещу Баневи да идват от конкуренти. „Не знам каква конкурентна среда създават Баневи, при положение, че нямат бизнес. Те само режат на скрап предприятия. Няма бизнес, който е конкурентен на техния“, заяви зам. главният прокурор.

Прокуратурата ще повдигне обвинение и на майката на Николай Банев

Иван Гешев призна, че пране на пари в размер от 1 млрд. лв. е трудно да се докаже. „Баневи са обвинени и за престъпление организирана престъпна група, за пране на пари, както и за длъжностни присвоявания”, уточни Гешев.
 
Спецпрокуратурата повдига на Баневи обвинения в седем престъпления

„Профилът им е такъв, че съществува реална опасност, ако бъде взета мярка за неотклонение, различна от „задържане под стража”, да окажат натиск върху свидетели и да манипулират доказателство”, заяви още той.
 

БГНЕС


По думите му средствата, с които се доказват тези престъпления, са по-скоро документи и експертизи, а не свидетелски показания.

26 октомври: Арестуваха Николай и Евгения Баневи във Франция (ВИДЕО)
nova.bg