Баневи остават в ареста
99931
Баневи остават в ареста
  • Баневи остават в ареста
Специализираният наказателен съд остави за постоянно в ареста бизнесменът Николай Банев и съпругата му Евгения Банева. Двамата са подсъдими по общо пет обвинения - участие в организирана престъпна група, пране на пари, укриване на данъци, незаконно притежание на боеприпаси и източване на няколко предприятия, сред които и "Полимери".

МВР показа снимки от имуществото на Баневи
 
Адвокатите им заявиха днес в съда, че обвинението е неясно, няма данни Баневи да са лицата, подписали документите, а прокуратурата опитвала да доказва финансови престъпления не с експертизи, а със свидетелски показания.
 
Самият Николай Банев заяви пред съда, че за да е източил 600 млн. лева, трябвало да бъде или президент на САЩ, или генерален секретар на ООН. Съпругата му Евгения пък се оплака, че не е виждала децата си от близо 50 дни и поиска да бъде пусната под домашен арест, за да си ги гледа вкъщи. Тя отрече намерение да се укрива, защото със съпруга си не искали да се превръщат в бегълци до края на живота си.

Евгения Банева: Напълно ще съдействаме на прокуратурата (СНИМКИ)
 
Съдът обаче констатира, че има опасност от укриване и извършване на повторно престъпление. Обвинението пък, макар и недокрай прецизирано, било достатъчно ясно, за да разберат Баневи обвиненията си. Така съдът наложи най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража, и на двамата. Решението не е окончателно и подлежи на обжалване или протест.
 
Николай и Евгения Баневи бяха арестувани през октомври във Франция и екстрадирани у нас преди ден.

Баневи в съда (СНИМКИ)

Баневи
БГНЕС