/ БГНЕС
Аз съм майка на три непълнолетни малки деца. Моето желание е да бъда пусната под гаранция, за да изпълнявам моя основен дълг - да си гледам децата. Това каза Евгения Банева преди заседанието на Специализирания наказателен съд, на което ще се гледат мерките за неотклонение на Николай и Евгения Баневи.

БГНЕС

"Напълно ще съдействаме на прокуратурата. За нас е много важно това дело да излезе ние да бъдем невиновни, защото нямаме намерение с моя съпруг да живеем като бегълци от нашата собствена държава до края на нашия живот", добави Банева.

БГНЕС

Николай и Евгения Баневи бяха предадени от френските власти на разследващия екип от Специализираната прокуратура. В четвъртък двамата бяха екстрадирани с различни самолети и предадени на летище София.

БГНЕС

Наказателната отговорност на Николай Банев и Евгения Банева се ангажира за 7 престъпления от общ характер, сред които са ръководене на организирана престъпна група, длъжностно присвояване на пари и вещи, избягване установяване и плащане на данъчни задължения, пране на пари в особено големи размери.

Прокуратурата ще повдигне обвинение и на майката на Николай Банев

Семейство Баневи беше задържано във френския град Ница в края на октомври след издадена от българските власти европейска заповед за арест.

Сред свидетелите на прокуратурата по разследването срещу Баневи се оказа най-големият син на бизнесмена - Николай, стана ясно в съдебната зала. Прокуратурата твръди, че престъпната схема за източване на приватизирани дружества започнала още през 2005 година - малко след смъртта на първата съпруга на Николай Банев - Дочка. Така, година по-късно, фамилията имаща в швейцарска банка сметка с близо 590 млн.евро.

Проблеми с бизнеса на Баневи, според обвинението, имало и при пенсионирането на техни служители, които години наред не можели да получат нужните документи за стаж.
От 130 приватизирани предприятия към днешна дата нямало нито едно работещо, дори част от контрукциите на сградите били дадени за скрап, стана ясно още в съдебната зала.
БГНЕС, БТА