Прокуратурата поиска от спецсъда постоянен арест на Николай и Евгения Баневи. Те са обвинени за пране на пари в размер над 1 млрд. лева. Парите се намирали в офшорни сметки, контролирани от Баневи извън територията на България, обяви вчера зам.-главният прокурор Иван Гешев.
 

БГНЕС


Предстои съдът да насрочи час за заседанието по мерките за неотклонение днес.

Спецпрокуратурата повдига на Баневи обвинения в седем престъпления

На 6 декември на летище София Евгения и Николай Баневи бяха предадени от френските власти на разследващия екип от Специализираната прокуратура. Предаването на обвиняемите е в изпълнение на издадена европейска заповед за задържането им, съобщиха от прокуратурата.
 

БГНЕС


Наказателната отговорност на Николай Банев и Евгения Банева се ангажира за 7 престъпления от общ характер, сред които са ръководене на организирана престъпна група, длъжностно присвояване на пари и вещи, избягване установяване и плащане на данъчни задължения, пране на пари в особено големи размери.
 
Прокуратурата ще повдигне обвинение и на майката на Николай Банев
 

БГНЕС


В престъпната група, ръководена от Николай Банев, е участвала и майка му.Тя се е разпореждала и вземала пари от касите на някои от дружествата, активен участник е и в прането на пари, поясни вчера Иван Гешев. Групата е действала от септември 2005 г. до задържането на лицата тази година.
 

„Ще искаме по-лека мярка - „домашен арест” или „парична гаранция”, заяви пред NOVA адвокат Христо Ботев, който е поел защитата на семейство Баневи. „Това са хора, които се опитват да демонстрират добро разположение на духа, да се държат. Усещам ги, че вътрешно са изключително напрегнати”, коментира още юристът.
 
„Днес ще отправят молба до съда лично да се запознаят с делото, така че ще има време да се видим и да обсъдим обвинението”, заяви адвокат Ботев. Самият той още не е запознат с материалите по делото.

26 октомври: Арестуваха Николай и Евгения Баневи във Франция (ВИДЕО)

Евгения и Николай Баневи бяха задържани във френския град Ница на 26 октомври. Почти месец по-късно - на 21 ноември, местният Апелативен съд даде съгласието за предаване на съпрузите Баневи на българските власти.