Арестуваха семейство Баневи във Франция
99436
Арестуваха семейство Баневи във Франция
  • Арестуваха семейство Баневи във Франция
Бизнесменът Николай Банев и съпругата му Евгения бяха арестувани във Франция. Двамата са били обявени за издирване от българските власти и са задържани въз основа на европейска заповед.
 
Задържането е по подозрения в данъчни престъпления, пране на пари и документни измами. По-рано днес от Специализираната прокуратура съобщиха, че са започнали разследване в завод „Полимери” АД в Девня, чийто собственик е Банев.
 
Спецпрокуратурата започна проверка в завод „Полимери“

Разследването по случая започнало преди около два месеца. По думите на зам. главния прокурор Иван Гешев основната причина за разследването е източването на приватизираното предприятие.
 

БГНЕС


Николай Банев и съпругата му са задържани тази сутрин във френския град Ница. За момента обвинения са повдигнати само срещу тях двамата. Те са за длъжностни присвоявания, пране на пари, документни измами и данъчни престъпления. 
 
Претърсвания и изземвания се извършват на адреси в София, в завода в Девня, както и из страната. Провеждат се и обиски и разпити на свидетели в рамките на образувано досъдебно производство.

Младен Маринов: Има достатъчно доказателства за ареста на Баневи

"Има досъдебно производство в Специализираната прокуратура за престъпления по чл. 321, ал. 6 от НПК за длъжностни присвоявания, пране на пари, документни измами и данъчни престъпления. Основен обект на разследване е източването на приватизираното предприятие "Полимери", потвърди Иван Гешев на брифинг в Спецпрокуратурата.
 

Dariknews.bg, Деян Герговски


По думите на зам. главния прокурор към момента се провеждат претърсвания и други действия по разследването в България и във Франция.

През май 2017 г. пловдивска фирма брои близо 15 млн. лева за „Полимери“

„Полимери” АД е приватизирано от Николай Банев през 1998 г. От 2010 г. обаче дружеството не работи, а 2013-а то е обявено в несъстоятелност. Миналата година съдът потвърди, че трябва да бъдат изплатени и заплати на работници, които са останали с неизплатени възнаграждения. През 2017 г. пловдивската фирма "Хъс" закупи активите на предприятието за сумата от 14,5 млн. лева.