Евгения и Николай Баневи пристигнаха в София. Семейството беше транспортирано под охрана от Летище София.

Д
вамата кацнаха с два различни полета от Франкфурт и Мюнхен. Причината за това е, че мерките за сигурност не позволяват двама арестанти да пътуват в един самолет.

Баневи ще бъдат конвоирани до Следствения арест, където се очаква по-късно днес да им бъдат предявени обвинения за данъчни престъпления и пране на пари от химическия завод "Полимери"-Девня.

Съдът във Франция разреши екстрадицията на Баневи

Двамата бяха арестувани във Франция в края на октомври. Баневи бяха обявени за издирване от българските власти и задържани въз основа на европейска заповед. Задържането е по подозрения в данъчни престъпления, пране на пари и документни измами. 
 

БГНЕС


Специализираната прокуратура започна и разследване в завод „Полимери” АД в Девня, чийто собственик е Банев. Разследването по случая започнало още през август. В деня на задържането зам.-главният прокурор Иван Гешев обясни, че основната причина за разследването е източването на приватизираното предприятие.

Арестуваха Николай и Евгения Баневи във Франция (ВИДЕО)

На 21 ноември съдът във Франция разреши екстрадацията на Баневи. Очаква се те да пристигнат утре с полет през Германия. „Полимери” АД е приватизирано от Николай Банев през 1998 г. От 2010 г. обаче дружеството не работи, а 2013-а то е обявено в несъстоятелност. Миналата година съдът потвърди, че трябва да бъдат изплатени и заплати на работници, които са останали с неизплатени възнаграждения. През 2017 г. пловдивската фирма "Хъс" закупи активите на предприятието за сумата от 14,5 млн. лева.