Представители на прокуратурата и полицията разкриха подробности и версиите за поредния случай на насилие срещу жена, завършил фатално. Анита Димитрова беше открита мъртва в събота (29 април) в дома на съпруга ѝ в Перник.

Задържан за 72 часа е 41-годишният Димитър Димитров. Повдигнати са му обвинения за умишлено убийство. Aко бъде признат за виновен, той ще получи от 10 до 20 години затвор. 

Задържан е мъж за убийството на съпругата му в Перник

Сигналът за убийството е подаден вчера,малко преди 04:30 ч. рано сутринта. Отивайки на място, екипите на полицията констатират, че има данни за извършено тежко, криминално престъпление. Семейството има две непълнолетни деца на 14 и 16 години, който не са били в жилището по време на злополучната нощ. Сигналът е подаден от едно от децата на семейството. В ранните часове, около 4:00 ч. на 29 април, обвиняемият е позвънил на телефона на бащата на съпругата си, заявявайки, че се е случило нещо много лошо. Веднага след това едно от децата е направило опит да осъществи контакт с баща си и е позвънило на телефон 112.

"Вчера рано сутринта наш автопатрул, отивайки на мястото, установява, че има данни за извършено тежко, криминално престъпление. Беше ми докладвано веднага, сформираха се екипи за работа, отцепи се района в голям периметър и беше уведомена Окръжната прокуратура за случващото се. Самата специфика на случая подсказваше, че е извършено тежко, криминално престъпление, в което има умисъл. Дали е под състояние на афект, или не е отделен въпрос", посочиха от полицията. 

Семейни конфликти, патологична ревност, спор за пари и употреба на алкохол - това са част от версиите, по които работят органите на реда след убийството, съобщиха на пресконференция директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Павел Млеканов и говорителят на Окръжната прокуратура Албена Стоилова.

От разследването уточниха, че между мъжа и жената са възниквали множество конфликти, в основата на които стои употребата на алкохол от страна на извършителя. Заради това жената често се е изнасяла от семейния дом с децата си при своите родители. Преди два месеца тя се е върнала отново при при съпруга си, но без децата. 

Има един подаден сигнал в края на декември за конфликт в семейството, заради което на мъжа е била наложена забрана да доближава жената, допълни говорителят на Окръжната прокуратура. "Заради този конфликт на жертвата е била предоставена защита от домашно насилие, като на нейния съпруг е била издадена забрана да я доближава в жилището, което тя обитава, на повече от 50 метра за срок от 10 месеца. Наложена му е глоба", посочи Албена Стоилова. 

Бащата на убитата Анита: Децата видяха всичко

В качеството си на обвиняем задържаният Димитър Димитров се е възползвал от правото си да не дава обяснения.  "На място пред близките, които са отишли в жилището е заявил, че не го е направил той", допълни говорителят на Окръжната прокуратура. 

По данни на полицията и прокуратурата той е имал един газов пистолет. "В продължение на 2 години той е правил няколко опита за самоубийство. Оръжието е иззето още при първия случай, дадено е за експертиза дали не е правена някаква интервенция по него, защото все пак говорим за газово оръжие, а не за боен пистолет. Относително е дали може да се убие с газов пистолет. Ако е преправен. Самите опити за самоубийство са въпрос на тълкувания защо и как", допълниха те. 

В района на жилището, където е извършено убийството, са намерени множество веществени доказателства, съотносими към деянието. От ОДМВР поясниха, че техен психолог работи с децата.

Очакват се резултатите от аутопсията и огледа от съдебния лекар да дадат категорично становище за настъпването на смъртта. 
nova.bg, БТА