Румяна Коларова
Румяна Коларова / БГНЕС
Алтернативата, пред която е изправена България, след неуспешния опит за съставяне на кабинет с първия мандат, връчен на „Продължаваме промяната“, е експертен кабинет, подкрепен от парламента или експертен кабинет, назначен от президента, кабинет с продължителност 4-5 месеца, или 2-3 месеца. Това заяви в интервю за БГНЕС политологът проф. Румяна Коларова, председател на Българската асоциация за политически науки.

Според нея не е невъзможно съставяне на правителство в рамките на това 47 Народно събрание, ако президентът Румен Радев връчи третия мандат на „Демократична България“.

„Опитът за съставяне на подобен кабинет ще бъде силният предизборен ход на „Демократична България“. Те са в много неблагоприятна ситуация в момента.

Реално подкрепата за тях е на границата от около 5% и те са заплашени от риска да не влязат в следващия парламент“, каза проф. Коларова.

Причината е в съвпадението на профил а с политическия профил на лидерите на ПП.

„Лидерите на ПП откраднаха идентичността на ДБ“, заяви политологът.

Според нея опитът за съставяне на кабинет е възможност за ДБ да отстоят своята идентичност, която е дясна.

„Трябва да подчертаем, че ПП не само не са дясна партия, но те са и нова, антикартела, популистка формация. ДБ са системна, дясно центристка партия. Това означава, че ДБ има политическа програма, която отива далеч отвъд антикорупционните мерки, далеч отвъд съдебната реформа. Те са само един от възможните инструменти и една от възможните насоки, в които ДБ могат да работят“, подчерта проф. Коларова.
БГНЕС