„Продължаваме промяната“ върнаха мандата на президента Румен Радев, след като не успяха да съберат нужната им подкрепа за съставяне на правителство.  

"Уважаеми г-н Василев, заповядайте да обявите Вашето предложение за съставяне на правителство в изпълнение на връчения Ви мандат". С тези думи президентът Румен Радев посрещна представителите на "Продълажваме промяната", начело с Асен Василев. 

"Г-н президент, много Ви благодаря за връчването на мандата, за съжаление не успяхме да съберем достатъчно подкрепа за да изпълним политиките, които едно евентуално правителство би искало да може да направи. Така че връщаме мандата неизпълнен", отговори Василев. 

"Уважаеми господа от "Продължаваме промяната", преди една година гражданите повярваха, че държавата може да се управлява по друг начин. Оттегленият кредит на доверие към кабинета не може и не трябва да изчерпва обществените усилия за изграждане на прозрачно и отговорно към гражданите управление и вярвам, че мисията ни да променим страната ни е историческа и колкото и да е трудно, българите ще я изпълним", заяви Румен Радев. 

"Благодаря на всички Вас, които работихме с мисъл за родината, за които това понятие стои над всички други ценности и съображения", допълни Радев. 

Очаквам правителството да разработи и подготви за внасяне в Народното събрание законите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, за да не продължава България да губи време и средства", допълни президентът. 

Василев: Ще върнем мандата на президента неизпълнен (ВИДЕО)

"През следващата седмица ще обявя кога ще кача мандата на втората по численост парламентарна група и очаквам това време да бъде оползотворено от правителството и парламента", обяви Радев. 

Точно в 17.00 ч. президентът Румен Радев прие кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарна група в 47-ото Народно събрание Асен Василев, на когото преди седмица връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент.

Час преди това на брифинг Асен Василев заяви, че ще върне мандата неизпълнен.

"Ще върнем мандата на президента неизпълнен. За съжаление не успяхме да намерим 121 депутати, които да подкрепят програмата, съдебната реформа, работата, която имаме да свършим до края на годината като законодателна дейност за да бъде изпълнен Плана за възстановяване и устойчивост и най-вече, това което заложихме, идвайки на власт, а именно да няма корупция", заяви Василев и каза, че се надява това да се промени след изборите. 

"В този парламент успяхме да стигнем до 117 депутата, които са готови да подкрепят такава програма и такава политика. Надяваме се при едни следващи избори, допълнителните четири депутата да бъдат избрани от народа и да можем да реализираме тези си намерения", обяви Асен Василев.