"Ще върнем мандата на президента неизпълнен. За съжаление не успяхме да намерим 121 депутати, които да подкрепят програмата, съдебната реформа, работата, която имаме да свършим до края на годината като законодателна дейност за да бъде изпълнен Плана за възстановяване и устойчивост и най-вече, това което заложихме, идвайки на власт, а именно да няма корупция", заяви Асен Василев на брифинг на "Продължаваме Промяната".  

Брифингът на "Продължаваме Промяната" бе даден само час преди президентът Румен Радев ще приеме кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарна група в 47-ото Народно събрание Асен Василев, на когото съгласно конституционната процедура, връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент. 

"Това, което се случва в България през последните 15 години с разширяващата се ножица между бедни и богати да започне да се обръща. Държавата да работи за хората, средствата да отиват при тях, а не да отиват в няколко нарочени и избрани фирми, които след това да ги използват за да подкупват политическата класа", заяви Василев . 

Ще има ли изпълнен първи мандат за нов кабинет

"В този парламент успяхме да стигнем до 117 депутата, които са готови да подкрепят такава програма и такава политика. Надяваме се при едни следващи избори, допълнителните четири депутата да бъдат избрани от народа и да можем да реализираме тези си намерения", обяви Василев. 

"Вчера стана ясно, че от депутатите от "Има такъв народ" не можем да очакваме подкрепа", обяви Асен Василев.

"Аз мисля, че на всички български граждани стана ясно защо кабинетът беше свален. Имаше желание вместо да се увеличат пенсиите и да се изравнят неравенствата и да се подпомогнат младите семейства, едни средства да отидат за същите осем фирми, които са ги получавали през последните 15 години", отговори на журналистически въпрос Василев кой е свалил кабинета "Петков" и допълни:

"Г-н Слави Трифонов си изтегли министрите и нареди на част от депутатите на "Има такъв народ" да гласуват вот на недоверие. Не мисля, че е тайна за някой"

На въпрос с кой биха преговаряли при връчването на следващите мандати, включително и с "Има такъв народ", Василев отговори:

"Ние имаме ясна програма, която смятаме, че трябва да бъде реализирана. Айнщайн има една хубава мисъл: да правиш едно и също нещо и да очакваш различен резултат е форма на лудост. Българският народ го е казал малко по-цветно: Само глупаци настъпват една и съща мотика два пъти", изказа се Василев.