Президентът Румен Радев се очаква да приеме кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарна група в 47-ото Народно събрание Асен Василев, на когото съгласно конституционната процедура, връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент.

Срещата е предвидена за 17:00 ч. на "Дондуков" 2, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

"Все още не сме събрали 121 гласа. Ако не сме събрали 121 гласа, няма да внесем предложението за проектокабинета", каза от своя страна вчера Василев. 

По думите му продължават разговорите между парламентарната група и депутати. "Не мога да кажа, че имаме някакъв особен напредък. Ние сме длъжни да пробваме докрай. Всеки един депутат има глава на раменете, има съвест и трябва да прецени дали иска да подкрепи програмата, която представихме", посочи той. 

Василев подчерта категорично, че когато се съберат нужните 121 депутати за подкрепа, тогава ще има и готовност да се говори за структура и за състав на кабинета. Според него на този етап подобен разговор е безсмислен. 

Междувременно стана ясно, че ако се стигне до кабинет, Националният съвет на БСП потвърждава четиримата досегашни министри и вицепремиерското място със същите колеги министри. Това обяви председателят на БСП, вицепремиер и министър на икономиката и индустрията в оставка Корнелия Нинова след заседанието на висшия орган на партията.

Очакваме мандатоносителят "Продължаваме Промяната" (ПП) да проведе разговорите за подкрепа на правителство и да гарантира най-малко 121 депутати. Ако те не осигурят тази подкрепа, утре няма да бъде внесен кабинет, посочи Нинова. 

Националният съвет реши, ако им бъде връчен третият мандат, да положат всички усилия да водят преговори за съставяне на редовен кабинет, съобщи още лидерът на БСП.