Тази вечер се проведе среща на коалиционните партньори от "Продължаваме Промяната", БСП и "Демократична България" и независими депутати, на която бяха приети Програма за управление на правителството на България за периода юли 2022 - декември 2022 г. и Законодателна програма за същия период, които да се реализират от ново правителство, излъчено с проучвателния мандат на "Продължаваме Промяната".

В срещата участваха лидерите на ПП Кирил Петков и Асен Василев, на "БСП за България" Корнелия Нинова, на ДБ Христо Иванов, министри и народни представители.

Те обясниха пред медиите, че са се обединили около много неща, но все още не са обсъждали състава на проектоправителството.

"Когата каузата България е водещата, когато знаем колко би загубила България, ако няма правителство, ние показахме диалогичност. Нашите партньори са от целия спектър. Има толкова много милиарди, които да влязат в българската икономика, имаме важни закони, които трябва да бъдат приети. Нищо друго няма значение, освен България да върви напред", посочи премиерът в оставка Кирил Петков. 

"Всеки един от нас сложи България пред всичко друго”, заяви Петков и допълни: “Ако всеки един в НС има такова поведение, бихме имали правителство”.

Програмата предвижда Бойко Рашков да бъде избран за председател на КПКОНПИ, каза номинираният за премиер Асен Василев и потвърди, че Рашков няма да бъде в състава на правителството. Все още не сме коментирали персонален състав на правителството, нито структура, посочи той.

На въпрос кога ще говорят за персонален състав на кабинета, Асен Василев отговори:"Когато осигурим мнозинство за тази програма".

За нас в следващите шест месеца най-важно е да гарантираме с едно редовно правителство стабилност в икономиката и сигурност в семействата, сигурност на българските граждани, заяви вицепремиерът в оставка и лидер на БСП Корнелия Нинова. По думите ѝ от БСП са удовлетворени от постигнатото във финалния вариант на програмата, защото има сериозен пакет,  насочен към приоритетните за партията теми - инфлация, бедност, доходи и неравенства.

Ще продължи подкрепата към бизнеса с досегашните мерки до края на годината, има допълнителни мерки като кредитиране на половин лихва на малки и средни предприятия, въвеждане на сто хиляди лева таван за регистрация по ДДС и редица такива мерки, ориентирани към малкия и среден бизнес. Тя съобщи, че е заложена и амбициозна програма за насърчаване на ползването на български продукти за подкрепа на българската икономика. 

Нинова отчете, че в социалния пакет също са постигнали добри резултати. "За нас беше важно да има безплатни учебници и безплатни лекарства за децата - това е включено", посочи тя. По думите ѝ продължава политиката досега, ориентирана към младите семейства - с данъчните облекчения, с увеличение на майчинството, която е адресирана към най-големия проблем - демографската криза.

"Ние по отношение на социално-икономическия пакет сме удовлетворени", заяви още лидерът на БСП.

"Мандатът, с който дойдохме от Националния съвет на БСП, е изпълнен, така че продължаваме напред с надежда, че ще получим подкрепа за една програма, която гарантира стабилност в следващите месеци и сигурност", посочи тя. По думите ѝ есента и зимата няма да са леки. "Важно е, че като екип сме амбицирани да предложим на България и на българските граждани сериозна програма, с която да подпомогнем всяко българско семейство в тези месеци", заяви Корнелия Нинова.

Програмата е амбициозна, но реалистична и отговаря на очакванията на българските граждани, каза съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов.

"Надяваме се, че ще получим подкрепа, и след тези шест месеца, които се планират тези мерки, хората ще усетят всичко по джоба си. Много е важно, че в областта на енергетиката и на сигурността има конкретни мерки, които са предвидени, за да можем да осигурим зимата, посочи той. Много е важно енергоносителите да бъдат осигурени", допълни той. 

Вижте предложената управленската програма:


Вижте предложената законодателна програма: