/ БГНЕС
Основата за управленска програма е много добра, коментира Корнелия Нинова, председател на БСП, пред журналисти в парламента. Преговорният екип на левицата, ръководството и парламентарната група са обсъдили в Народното събрание на среща проекта, който са получили тази сутрин. 

Документът отразява основните ни приоритети, но както досега, така и за в бъдеще в правителството се смятаме като социалния стълб, посочи Нинова. Затова социалистите имали и някои бележки, свързани със социални мерки, които не са отразени в програмата, но са били обсъдени на предварителните консултации.

Така че сега отиваме отново на среща с "Продължаваме Промяната", с г-н Василев (Асен), за да уточним тези неща и да кажем, че например държим в програмата да влязат безплатни лекарства за деца до 14 години, нещо, което в първоначалния вариант имаше подкрепа, обясни председателят на БСП. Радваме се, че е прието нашето предложение за безплатни учебници от 1 до 12 клас, добави Нинова.

По документите, които държа, по-скоро "да", ще има кабинет, отговори тя на въпрос дали според нея ще може да бъде съставено правителство сега. Мисля, че най-важните неща за първите шест месеца са отразени в програмата с някои дребни нюанси, които искаме да допълним, отбеляза Нинова. За подкрепата - обърнете се към мандатоносителя - "Продължаваме Промяната", посочи лидерът на БСП. И добави, че те не водят разговори за осигуряване на гласове.

От БСП имали предложения за корекции и в икономическата политика и финанси, не било отразено искането им от първоначалния разговор за въвеждане на патентен данък за микро и малки предприятия. Имали и допълнителни предложения към законодателната програма - законопроект за колективните искове.

Да минат разговорите с Асен Василев, и пак ще говорим пред вас, така Нинова отговори на въпрос дали, ако тези предложения не влязат в програмата за управление, ще подкрепят кабинет на ПП. За нас най-важният проблем остават цените, доходите и инфлацията, подчерта тя.

Разговорите за персоналния състав на Министерския съвет и структурата му, както и за конкретни имена ще започнат от утре, след като днес бъдат уточнени всички бележки, стана ясно от думите на лидера на левицата. Утре ще заседава Националният съвет на социалистическата партия, на който ще бъдат обсъдени и конкретни имена и министерства.
БТА