"В момента ние не сме спрели да говорим с абсолютно всички независими депутати от групата на ИТН. Аз мисля, че непрекъснато се водят разговори и покани към тези хора, но няма как. Единствената цена, която не сме готови да платим, е да вкараме задкулисието обратно в управлението. Това не можем да си го позволим“, заяви премиерът в оставка Кирил Петков.

„Ние много искахме да обърнем разговорът да не бъде подкрепяте ли, не подкрепяте ли“, уточни Петков. Той допълни, че в момента има ясни политики и ясна стратегия, разписани по дати законопроекти, които са над 40.

ГЕРБ няма да влизат в парламента до гласуването на кабинета

По думите на Петков депутатите от ИТН трябва да видят важните за България приоритети и тогава да си направят становище.

„Единственото ни условие, разбира се, е г-н Слави Трифонов да не бъде човекът, който да взима решения от тяхна гледна точка. Защото както в ГЕРБ г-н Борисов не искаме да взима решенията на депутатите, защото не вярваме, че тези хора могат да бъдат партньори в това управление“, заяви Петков.

На въпрос има ли вече 121 депутати, които да подкрепят бъдещо правителство с мандата на „Продължаваме Промяната“, премиерът в оставка отговори, че разговорът продължава. По думите му от "Продължаваме Промяната" много са искали да обърнат този разговор, да не бъде „подкрепяте или не подкрепяте“.
 
Имаме ясни политики, стратегии, законопроекти, декларира Петков. 

В петък ще бъде открита газовата връзка с Гърция, обяви Кирил Петков.

"Когато говорим за отговорни решения във връзка с енергетиката, за цени, договори и доставчици и когато искате да разберете всичко, което е толкова важно за България и успехите, които постигна това правителство, е невероятно лицемерие да не присъстваш в зала", подчерта той.

Атина: Интерконекторът Гърция-България ще започне работа до края на юли

Петков, заедно с министъра на енергетиката в оставка Александър Николов, бяха изслушани от депутатите относно доставките и цената на природния газ при закрити врата заради гриф "секретно" на част от обсъжданите документи. 

Петков съобщи, че за първи път участва в изслушване, където има класифицирана информация за търговски договори и за цени, а даже депутатите от ГЕРБ, които поискаха отговори по темата, не присъстваха в пленарна зала.

"Ние ги помолихме да бъде закрито заседание и всички си тръгнаха. Протече един разговор с останалите депутати и когато свърши цялото изслушване, те се върнаха обратно", обясни той.
 
БТА/БГНЕС