"Демократична България“ (ДБ) е готова, ако ѝ бъде връчен третият проучвателен мандат, отговорно и диалогично, да предприеме опит да направи възможното за съставяне на правителство". Това заяви председателят на парламентарната група на ДБ Христо Иванов на брифинг в парламента. Той се аргументира с това, че ДБ се е доказала със своята отговорност и диалогичност, а през следващата една година предстои решаването на важни за страната кризи.

"Най-доброто нещо, което може да се случи, е с първия мандат да се случи управление", посочи той. 

Йорданов: ПП продължават да нямат 121 гласа, няма и да имат

Председателят на ПГ на ДБ отговори на въпрос дали не биха подкрепили правителство с мандат на БСП. По думите му, ако БСП получат третия мандат, въпросът ще бъде обсъден.

От ДБ считат, че президентът Румен Радев трябва да продължи консултациите с политическите сили. "Ако първият мандат се окаже неуспешен, считаме, че би било добре президентът да проведе още един кръг от консултации, преди да връчи третия мандат", каза Иванов. 

Според Атанас Атанасов нови консултации ще помогнат на държавния глава да установи „коя е тази политическа сила, която има способността чрез диалог да намери мнозинство за съставяне на правителство“.

Атанас Атанасов не очаква мандатът да се изпълни

След като Народното събрание гласува вот на недоверие към кабинета "Петков", президентът започна конституционна процедура за връчването на мандати за съставяне на правителство в рамките на сегашния парламент. Като най-голяма парламентарна група първият мандат бе връчен на "Продължаваме Промяната" (ПП). Днес в 17:00 ч. Румен Радев ще се срещне с посочения за кандидат-премиер
Асен Василев, за да стане ясно дали мандатът ще бъде изпълнен успешно. Според Конституцията вторият проучвателен мандат се връчва на втората по големина политическа сила - ГЕРБ-СДС, които вече обявиха, че ще върнат мандат. Третият мандат се дава на избрана от държавния глава парламентарна група по негова преценка. 
БТА