/ БГНЕС
В страната разпространението на коронавируса все още е по огнища, а в София - дифузно
Към настоящия момент заразяването с коронавирус е в огнища по областите, а в София разпространението е дифузно. Тези обезпокоителни данни за COVID-19 пандемията у нас изнесе пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Той коментира, че препоръката му е била публиката на мачовете да бъде разредена максимално - през ред и през седалка. "Емоцията при младите мъже е особено силна", каза той и повтори, че викането и пеенето води до отделяне на аерозоли, което е най-лесният начин на предаване на инфекцията. Проф. Кантарджиев призова запалянковците да избягват контакти с болните и възрастните си родители и роднини в продължение на седмица.

Огромен брой потвърдени случаи на COVID-19, две са новите жертви


"Някои експерти казваха, че юни-юли няма да има. Юни мина, пък виждате 165 са днес, може да минат и 200, но това не е защото правим много тестове. Просто много голям процент от тези тестове са положителни. В началото, когато правихме стотици тестове на ден, положителният процент бе едно-две, сега правим хиляди, но вече процента, в някои проби, е 10", обяви той.

Според него ако отново ще има пик на болестта, то той ще е през октомври месец.

"Ако има пик ще е през есента. Ще започнат да се увеличават случаите със застудяването и с началото на учебната година и вероятно коронавирусът ще върви паралелно с другите зимни вирусни инфекции", посочи професорът.

Засилват капацитета на болниците с интензивни легла (ВИДЕО)

Тодор Кантарджиев обяви, че 70-80% от случаите на заболели с COVID-19 у нас са без симптоми, 10-15 на сто са с леки, като при тях болестта минава за една-две седмици.

"Но трябва да се търси медицинска помощ. Защо? Защото ти може да си много леко или безсимптомно, но може така хубаво да заразиш възрастната си майка или баба, че да стане лошо", предупреди той.
Кантарджиев отново настоя българинът да се научи да спазва мерките, които са му препоръчани. Най-вече той открои задължителните маски в магазините за хранителни стоки, както и пазаруването с колички, а не с кошници, защото така ще има по-голямо отстояние между хората.

Кантарджиев: При спокоен разговор вероятността да се заразим е малка, опасно е да се вика и пее

"Сега ни питат: Защо толкова много изследвате? Това го правим, не за да плашим хората, а изследваме, за да се разбере кой отделя вируса и да търсим неговите контактни лица, защото мерките се взимат тогава, когато знаеш кой е болния", настоя той.

По думите му в момента големият брой тестове са на ръководители в държавната администрация, които изследват работниците от общината.

"В момента собствениците на предприятия също активно тестват. Мили собственици, по-добре е да организирате такива мерки, че да не допускате разпространението на болестта в колективите и да организирате такива мерки, че да хващате първите случаи, отколкото след това да давате немалко пари, за да правите PCR тестове на цялото предприятие... Да създадеш такава обстановка, че хората да не се страхуват и да крият, че са болни", настоя Тодор Кантарджиев.

Професорът призна, че българинът обича да се прикрива открай време.

"За жалост прикриваш ли болестта си, това е най-опасното. Ако се крие инфекцията и си мислиш, че ти ще решиш нещата и няма да се разчуе, грешиш", категоричен бе той.
 
БНТ