Когато водим нормален и спокоен разговор, вероятността да се заразим с коронавирус е много малка, защото безсимптомният човек, както и човекът с много леки симптоми, отделят малко количество въздух. Когато разговорът е спокоен, рискът е минимален или просто го няма. Това заяви директорът на Центъра за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пред NOVA.

Опасно е обаче, когато дори на открито някой заразен вика, говори високо, много емоционален е или пее. Тогава, даже при лека инфекция, но наличие на вируса в неговите горни отдели на дихателната система, той може да зарази. Затова викането, събирането на хора, протестите, например, са много хубаво нещо, но да минават малко по-цивилизовано. По-тихичко и с дистанция”, каза още той.

112 нови случая на Covid-19 у нас

По думите му през следващите дни може да очакваме броят на заразените у нас да се повиши. „Може да минем границата от 160 болни на ден", заяви Кантарджиев.

Запитан дали се очаква ново затягане на мерките, той отговори:„ У нас в момента развитието на епидемичната ситуация е такова, че не налага кой знае какви мерки, но налага необходимостта от контрол на мерките, които трябва да се спазват".

„Ще се осигури по-строг контрол в заведенията. Разумните хора няма да ходят на нощни барове и да се срещат на закрито. Цяла нощ могат да танцуват на открито и да слушат музика. Поведението на запалянковците по мачовете е рисково, защото там се вика и пее", допълни той.

Слънцето не ликвидира вируса, но рязко намалява неговата циркулация. То ще намали до минимум тази циркулация. Трябваше да внимаваме още две седмици и да не правим сватби и религиозни срещи, където се събират много хора", коментира още професорът.

Д-р Сила: COVID-19 ще се слее с грипа наесен, ще е предизвикателство (ВИДЕО)

„За съжаление и в други държави, особено на Балканите, има повишаване на случаите на заразени с COVID-19. Анализът, който си направих показва, че това се дължи не толкова на разхлабване на мерките, колкото на това, че си помислихме, че хората вече знаят точно какво да правят и няма да се юрнат да се събират. За съжаление емоцията взе превес в последните две седмици”, коментира проф. Тодор Кантарджиев и допълни: „Надявам се, че хората ще разберат, че трябва да избягват да се събират на закрито, както и да носят маски”.

Той отново припомни да се спазват основните три мерки - дистанция, дисциплина и дезинфекция. "Всички хора, които са с прояви на пневмония, трябва да бъдат изследвани за коронавирус. Второ, медицинският персонал при първи симптоми веднага трябва да бъдат изолирани и изследвани. Трето, случаите при колективи. Първите трябва да се отделят и карантинират", каза Кантарджиев. 

СЗО с тревожна статистика: Над 9,6 милиона души са се заразили с COVID-19

Два пъти ще се увеличи заплащането за лечението на ковид инфекцията. „Пътеката. Ние сме пътечкова медицина, но като са повече парите, просто ще се доближат до разходите на болниците, което е много важно. Второ, още преди три месеца Министерството постави въпроса болниците да имат готовност, обаче когато случаите започнаха да намаляват в нашата страна и всички се зарадвахме, че всичко отминава, когато навременните мерки дадоха своя плод, голяма част от болниците започнаха да оттеглят своите желания и готовност. За съжаление и голяма част от частните болници“, посочи професорът.

По думите му, трябва да има равнопоставеност между частни и държавни болници, както между частни и държавни лаборатории.

"Частните болници трябва да влязат в системата за потушаване на епидемията. Не е толкова страшна, не са много умрелите, не са много и болните все още в нашата страна. Трябва всички да имат готовност. Като си лекар, си лекар за всичко", заяви проф. Кантарджиев. 
nova.bg