Проф. Илчев обясни как ще се наваксат пропуснатите занятия в Ректората
Проф. Илчев обясни как ще се наваксат пропуснатите занятия в Ректората / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Всичките 26 дни, които бяха обявени като неучебни за Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охтридски" заради окупацията, ще бъдат наваксани. Това се посочва в заповед на ректора на висшето училище проф. Иван Илчев, поместена на сайта на университета.

В заповедта се посочва, че дните от 26 октомври 2013 година до 16 ноември ще бъдат отучени от 23 ноември до 30 януари 2014 година.

В заповедта на проф. Иван Илчев са посочени седем факултета на СУ, в чиито специалности студентите са пропуснали учебните си занятия от 26 октомври до 16 ноември заради окупацията на Ректората. Факултетите, в които ще бъдат взети учебни часове, са Философският факултет, Историческият факултет, Факултетът по педагогика, Факултетът по славянски филологии, Факултетът по класически и нови филологии, Юридическият факултет и Геолого-географският факултет.

Заповедта разпорежда началото на изпитната сесия за зимния семестър да започне на 31 януари и да продължи до 23 февруари 2014 година. Летният семестър на висшето училище ще започне на 24 февруари 2014 година.

От днес в Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" се водят учебни занятия, а "Ранобудните студенти" за момента са в аулата на висшето училище. Това съобщи по-рано за БТА ректорът на СУ проф. Иван Илчев, попитан за обявеното късно снощи намерение на "Ранобудните студенти" от днес да се възобнови учебният процес в Ректората и за отправената покана от тях към студентите и преподавателите да дойдат на лекции в сградата.

На въпрос, докога протестиращите студенти ще останат в аулата на Софийския университет, проф. Илчев заяви, че не дава прогнози.

Ректорът уточни, че утре ръководството на висшето училище свиква пресконференция, на която ще отговори на въпросите им за окупацията и за възобновения учебен процес. По-рано от пресцентъра на СУ съобщиха, че пресконференцията ще е утре от 11.00 ч. в зала "1" на Ректората.