/ БГНЕС
Очаква се тази година парите за болничната помощ, около 2 млрд. лв., да стигнат. Това заяви пред БНТ директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

Борисов: Отделяме милиарди за здравеопазване години наред (СНИМКИ)

Следващата стъпка е да искаме увеличаване на клиничните пътеки и повече пари за здравеопазване в здравната система. Нещо, което министър Ананиев се опитва да прави вече една година чрез поставянето на публична дискусия на няколко модела, заяви проф. Балтов.

Еврокомисарят по здравеопазване пристига у нас заради чумата по свинете

Той каза още, че предстоят сериозни преговори между Българския лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), при които да се помисли за увеличение на парите за здравеопазване.

Липсват медицински експерти, а разходите за лекарства са високи

Според него не може да се говори за увеличаване на размера на здравните вноски, тъй като в момента е голям броят на неосигурените - между 500 000 и 700 000 души.

Раздържавяването на НЗОК ще позволи да се засили конкуренцията, да има по-качествено здравеопазване. Нещо, което в момента малко липсва, тъй като се набляга на количествено здравеопазване, за да имаме по-голям фонд, с който да разполагаме, каза проф. Балтов.

Проф. Начев: Липсва контрол на плащанията в болниците (ВИДЕО)

"Не бих казал, че "Пирогов" има притеснения с тези нови играчи, защото болниците, които предлагат комплексна услуга, ще бъдат търсени и ще бъдат задължителен партньор на тези фондове. Проблем ще имат малките частни болници, които се опитват да надграждат в нещо, което липсва в големите болници.

Проект: Избираме между здравна застраховка или кешови плащания

Той каза, че няма да има закриване на болници, по-правилно е да има вливане на болници, за да се запази ресурсът.