Повече от 50% от парите, които се дават за здравеопазване в България, излизат от джоба на пациентите. Някои от тях са регламентирани, но голяма част от тях не са. Това заяви директорът на УМБАЛ „Света Екатерина” проф. Генчо Начев пред NOVA.

Коментарът му идва след като прокуратурата констатира хиляди нарушения в болници в страната, а глобите са надхвърлят 700 хил. лева.

"Резултатът от проверките е малката част от айсберга, която се вижда на повърхността", смята проф. Начев.

Предлагат един контролен орган да следи системата по ТЕЛК освидетелстването

„Много е хубаво, че прокуратурата е започнала проверка в тази посока. НЗОК не може да направи предварителен контрол за тези плащания. Липсва контрол. Бих препоръчал на прокуратурата да провери плащанията от страна на болници за привличане на пациенти, което също не е регламентирано и е противозаконно. Също трябва да се проверят и документите за невярно съдържание, каквото е отчитането на болниците към Касата на пациенти, на които не е извършена услуга”, добави той.

Проект: Избираме между здравна застраховка или кешови плащания

Според проф. Начев, ако има електронна здравна карта, измамите с плащанията ще намалеят драстично.

Той подчерта като основен проблем е липсата на реална оценка на стойността на медицинските услуги. "Няма реална оценка на медицинските услуги. Ако има реална такава, следва втория капан – въз основа на тази реална оценка и колко е ползвано – да кажем колко са парите. Така е, но то реално не е ползвано. Вече има изкривена статистика на заболеваемостта на населението, защото се водят за болни, но реално не са ползвали услуги", каза проф. Начев. 
 
NOVA