Зам.-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова
Зам.-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова / БГНЕС
Организациите на хората с увреждания настояват за незабавно въвеждане на електронна здравна карта, която да дава информация по какъв начин даден човек се е разболял, къде се е лекувал и какви лекарства приема
Предлагат един контролен орган да следи системата по ТЕЛК освидетелстването
97028
Предлагат един контролен орган да следи системата по ТЕЛК освидетелстването
  • Предлагат един контролен орган да следи системата по ТЕЛК освидетелстването
Човек с издаден ТЕЛК и без увреждане ще бъде задължаван да възстанови на държавата всички средства, получени чрез лекарското решение, а лекарите ще носят наказателна отговорност за издаване на документ с невярно съдържание. Това са част от мерките, свързани с бъдещата реформа в ТЕЛК, обсъдени на днешната среща между представители на правителството и националните организации на хората с увреждания.

До два месеца променят организацията на работа на ТЕЛК
 
Двете страни са постигнали съгласие контролът върху освидетелстването на хората с увреждания да се поеме от една комисия, вместо от досегашните седем ведомства. Ако бъдат разписани като законодателни промени, новите правила ще важат при бъдещото издаване на ТЕЛК.
 
Към момента при установяване на сгрешено ТЕЛК решение лекарите, които са го разписали, трябва да върнат сумите от отпусната въз основа на решението инвалидна пенсия. Сред обсъдените днес мерки е ползвателят на фалшиво решение да бъде задължен да връща неправомерно получените пари, а лекарите да носят административна или наказателна отговорност.

Здравното министерство изтегля проекта за медицинската експертиза
 
Нужни са ясни правила при какво състояние на човека с ТЕЛК ще се търси отговорност чрез връщане на пари, коментира пред Дарик Адриана Стоименова, представител на една от организациите на хората с увреждания: "Ако се касае за лице, което има подобрение, ако е било с временна неработоспособност, разбира се, че не. Но когато едно лице умишлено го е направило - да".
 
Лекарите и в момента носят наказателна отговорност за издаване на документ с невярно съдържание, коментира д-р Боряна Холевич, лекар в една от столичните ТЕЛК комисии. Тя припомни, че медиците от тези комисии се оказват в ситуация да връщат пари за инвалидни пенсии, защото между освидетелстването на човек от тяхна страна и от НЕЛК минава време, в което състоянието на човека може да се подобри. Холевич е за идеята човек с фалшив ТЕЛК да връща парите от своя джоб: "Разбира се, че той трябва да ги връща, защото той ги е ползвал. Той е представил неправомерно издадения документ".

Борисов към протестиращите: Един по-добър контрол ще е от полза на всички
 
Според обсъжданите предложения контролът върху издаването на решения ще се извършва от нова комисия към НОИ, която ще работи и по сигнали, обясни заместник-министърът на труда Султанка Петрова: "Ако има подаден сигнал, те ще имат право първо да проверят по документи. Ако имат някакви съмнения, тогава те ще имат сключени договори с доверени здравни заведения, в които ще се правят тези изследвания".
 
Според Султанка Петрова новият орган ще проверява бъдещите решения, включително подновените, и детските ТЕЛК-ове. Адриана Стоименова подкрепя идеята да се проверят и досега издадени решения, за които има съмнение за злоупотреби: "Когато например се говори за две съседни села, където от 38 деца има 35 с една и съща диагноза и идентични документи, тогава вече мисля, че е необходимо да се направи проверка".

Хиляди хора с увреждания от цялата страна излязоха на протест с искане за достоен живот
 
Организациите на хората с увреждания настояват за незабавно въвеждане на електронна здравна карта, която да дава информация по какъв начин даден човек се е разболял, къде се е лекувал, какви лекарства приема, посещава ли рехабилитация, за да се проследи развитието на неговото състояние.