/ БГНЕС
Здравното министерство изтегля проекта за медицинската експертиза
96910
Здравното министерство изтегля проекта за медицинската експертиза
  • Здравното министерство изтегля проекта за медицинската експертиза
Ден преди хората с увреждания у нас да се съберат на национален протест в защита на правата им, здравните власти отмениха една от основните причини за недоволството -  промените в наредбата за медицинската експертиза.
 
Според редица неправителствени организации новите правила, които бяха публикувани за обществено обсъждане преди седмица, ще ощетят огромен процент хора с увреждания, оставяйки ги без надбавки, помощи и инвалидни пенсии. Днес следобед обаче, само няколко часа след като 18 сдружения на хора с увреждания насрочиха за сряда - 11 април, национален протест, беше взето решение промените да се изтеглят.
 
Близо 84% от хората с увреждания са с доходи под прага на бедността

83,5% от хората с увреждания у нас са с доходи под линията на бедност или под 321 лева на месец. 75% от тези хора имат трудов стаж, а всеки трети от тях не може да покрива разходите си за животоподдържащи лекарства, съобщиха организации, представляващи хората с увреждания, в навечерието на националния им протест.
 
Нови правила за медицинските експертизи ще ощетят хора с увреждания?

Недоволството първоначално бе предвидено да се проведе на 11 април пред сградата на Министерския съвет в столицата. Само от провинцията организациите очакват около 90 автобуса с общо над 2000 души, обясни Васил Долапчиев, председател на Съюза на слепите у нас.
 

Кирил Ананиев  Бисер Петков
БГНЕС

 

По думите му в пуснатата за обществено обсъждане наредба има проблем, който касае 350 000 души със срочен ТЕЛК. "Вторият, огромният проблем, от който ще бъдат потърпевши около 350 000 души на срочен ТЕЛК, е, че от тях около 80% имат второ и трето заболяване. Давам като пример диабета, който е бич за зрението. Един човек с тежка форма на диабет е предопределен да бъде сляп. Кое ще му бъде водещо заболяване? Слепотата или тежкият диабет? Това, което се предвижда, е да удари 80% от хората на срочен ТЕЛК, тъй като до три години ще ги прекарат през ТЕЛК, ще им отнемат второто и третото заболяване и 35-40% от тях изцяло ще изпаднат от системата, което по данни на ТЕЛК е между 80 000 и 100 000 души - човешки съдби. Тоест те ще станат със степен на увреждане под 50% и ще излязат от категорията на хората с трайни увреждания и ще загубят права и помощи. За останалите в системата ще има понижения - от първа във втора група и от втора трета, по-долна категория. Там също става дума за над 100 000 човека", каза Долапчиев.

България - единствената в ЕС, в която хората с увреждания се молят всяка година за личен асистент

След като този следобед наредбата бе свалена се очаква реакцията на неправителствените организации относно планираните за сряда протестни действия.