/ БГНЕС
От министерството контрират: Правилата ще постигнат обективност и прозрачност
Нови правила, засягащи медицинската експертиза, ще ощетят огромен процент хора с увреждания, оставяйки ги без надбавки, помощи и инвалидни пенсии, твърдят неправителствени организации.
 
Промените се предлагат от здравното министерство и регламентират лекарите от ТЕЛК да дават процент инвалидност само за едно основно заболяване, но не и за придружаващите го. По този начин много лица ще отпаднат като хора с увреждания, а целта на тази мярка е да се спестят пари, каза пред Дарик Веска Събева от Националния съвет за интеграцията на хората с увреждания.
 
От министерството обаче са категорични, че новите правила, предложени от тях, ще постигнат обективност и прозрачност на медицинската експертиза, както и ефективен контрол върху дейността й.
 
Хората с увреждания излизат на протест през април

На 11 април организациите, представляващи хората с увреждания, инициират национален протест, като едно от основанията за него са именно новите правила на здравното министерство, посочи Веска Събева.
 
"Една голяма част от хората с увреждания ще отпаднат като хора с увреждания. Ако това е целта, тази медицинска експертиза го постига. Те дават едно основно заболяване, интересно хората с множество увреждания как ще ги оценяват", пита тя.
 
България е единствената страна в ЕС, в която хората с увреждания се молят всяка година за личен асистент

"Има чисто дискриминационни текстове. Много хора няма да са вече в групата на хора с трайни увреждания и няма да получат никаква подкрепа от тук нататък. Хората с 49% не получават подкрепа от държавата. Вместо да се загрижат точно затова, да направят подкрепата за повече хора, както в Германия започва от 30%, всъщност тяхната цел в момента е да отпаднат от всякаква подкрепа и по този начин да се спестят някакви пари", коментира още Събева.
 
Родители на деца с увреждания: Спрете да говорите за нас в помощи

От министерството посочват, че с промените се премахва ограничаващото изискване лекарите в състава на ТЕЛК да са на пълен работен ден, като същевременно се дава възможност да се определят лекари - резервни членове. По този начин на ръководителите на лечебни заведения, към които са разкрити комисии, се осигурява свобода за избор на специалисти. Отпада също така изискването лекарите от ТЕЛК да работят на трудов договор, което от ведомството смятат, че ще даде възможност да се привлекат повече специалисти в състава на ТЕЛК.
 
Промените са публикувани за обществено обсъждане на страницата на Министерството на здравеопазването и при липса на възражения ще бъдат приети.