/ netinfo
Национално представителните организации на и за хората с увреждания и членове на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към МС излизат на протест  заради подготвяната реформа в областта на медицинската експертиза.
 

Хората с увреждания излизат на протест
netinfo


В протестна нота до президента Румен Радев, Председателя на НС,Омбудсмана, социалния министър Бисер Петков ,областните управители и медиите ,организациите са представили своята позиция за реформата и въпросите, на които искат да им бъде отговорено.

Искаме отпадане на термина "определяне на работоспособност" и категорично не искаме разделяне на медицинската експертиза, смятаме, че тя трябва да се осъществява от един мултидисциплинарен орган, заяви  Васил Долапчиев от Съюза на слепите.
 

Хората с увреждания излизат на протест
netinfo


„Ние считаме, че предвижданите реформи не трябва да въвеждат медицински стандарти на здравния статус на лицата с увреждания  в България, различни от действащите в ЕС.Включването в решението на ТЕЛК само на водещото заболяване с цел намаляване на степента на увреждане е неправилно.

Никой медицински експерт не може да отрече, че има заболявания, които са в причинно- следствена връзка за друг вид тежки увреждания.Ние сме за преустановяване на практиката чрез добавка на проценти за други незначителни заболявания да се търси постигане на по- висока степен на увреждане и ползване на права от друг порядък.

Настояваме за изключително прецизно то медицинска гледна точка разписване на бъдещата нормативна уредба за медицинската експертиза. С бъдещата реформа е наложително да се облекчи бюрократичната процедура и лицата с увреждания трябва да преминават на една комисия , която да извършва медицинската експертиза , оценката на функционалността и социалната оценка”, се казва в протестната нота.