Директорът на Пирогов Асен Балтов
Директорът на Пирогов Асен Балтов / БГНЕС, архив
До края на ноември случаите на заразени с коронавирус у нас може да достигнат 30 000, прогнозира директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов във връзка с новия пик на положителни проби – 290 в последните 24 часа. В момента общият брой на заразените от началото на пандемията е 19 573 според данните на Единния информационен портал.

„Отново отиваме към онзи пик преди двата летни месеца. Това отпускане и неглижиране в света и Европа ще доведе лоши резултати“, предупреди проф. Балтов. „В следващите 15 дни очаквам да има сериозно увеличение на случаите. Виждате няколко дни при лошо време веднага се вдигнаха случаите, сметнете какво ще бъде ноември месец. Ние се подготвяме за по-лошия сценарий“, добави директорът на „Пирогов“.

„Смятам, че Националният оперативен щаб трябва да се възстанови и то да не се чака до края на октомври или ноември, когато вече може да е късно. И да се направи алгоритъмът, по който да се действа от първи ноември“, смята проф. Балтов.

Той посочи, че прогнозата за 20 000 случая до края на септември е на път да се сбъдне. „До края на ноември може би ще достигнат до 30 000 случая, от тях 7000-8000 активни (в момента са 4775 - бел. ред.). Трябва да мислим някакъв нов тип схема. Сценарият със затваряне по домовете не е удачен, не трябва да се спира работата“, смята той.

Затягането на мерките ще е нужно, но не по начина, приложен първоначално. „Маски навсякъде не мисля, че е проблем да се носят, защото и в момента да влезете в "Пирогов", ще видите, че всички ходят с маски, дори и пациентите. Това не е нещо необичайно. В цял свят се носят маски и никой не е пострадал от това, коментира професорът.

В „Пирогов“ в момента има 30 пациенти с коронавирус, от които двама са интубирани, а останалите са в средно тежко състояние. „В „Пирогов“ няма леки случаи. Това, че някой смята, че няма COVID си е негов проблем“, сподели проф. Балтов, като изтъкна, че средно по 200 проби за коронавирус се правят дневно в „Пирогов“.