Проф. Костадин Ангелов бе в парламента
Проф. Костадин Ангелов бе в парламента / Георги Димитров
Само при колективен имунитет ще паднат маските и ще си върнем живота обратно. Това заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов пред депутатите в Народното събрание.

“Преболедувалите и ваксинираните няма да се разболеят от коронавирус, но могат да го пренасят”, отговори той на допълнителен въпрос на депутата от БСП Румен Георгиев защо ваксинираните и преболедувалите трябва да носят маски.

"По отношение защо трябва да носят хората маски, когато са ваксининали или са преболедували, отговорът е много прост. Той е следният: всички хора, които са получили ваксина, които имат титър на антителата, които са преболедували и отново имат титър на антителата, той няма да им позволи да се разболеят, няма да им позволи, ако се разболеят, да прекарат тежко заболяването. Това може да го постигне единствено и само гарантирано с ваксината, но могат да пренасят вируса.

Това не е мнение на министъра на здравеопазването, а на световни експерти. Именно за това изискването за влизане в страната не е обвързано с ваксинирането, а с изискване за отрицателен, негативен PCR тест", заяви още министърът.

Източник: „Фокус“