Костадин Ангелов обеща разхлабване на мерките в спорта и културата
Костадин Ангелов обеща разхлабване на мерките в спорта и културата / БТА
Здравният министър отчита като лоша практика някои лични лекари да съветват пациентите си да не бързат с имунизирането
Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов изрази своята неудовлетвореност от бавния темп на ваксиниране в страната. По думите му не е човешко да идват само 70% от дадена група хора идват да се ваксинират, след като са заявили участие.

Като недобра практика той посочи, че някои лекари съветват пациентите си да не бързат с ваксинирането срещу COVID-19. "Обмисляме отпушване на ваксинирането и в 4-та фаза, не е човешко да чакаме човек да се ваксинира и той да не идва. Има лични лекари, които съветват пациентите си да не бързат да се ваксинират", сподели проф. Ангелов.

Според него, ако се ваксинират и 70% ще бъде осигурен нормален начин на живот, а една от пречките за по-бърза имунизация срещу коронавируса като в останалите европейски държави е недоверието към институциите и в частност здравните власти.

За да се избегне забавяне в цялостния ваксинационен процес и за да се осигури по-бърз достъп до ваксина на лица от уязвимите групи, от Националния ваксинационен щаб са предложили на министъра да стартира и четвърта фаза от Националния ваксинационен план. В нея попадат възрастни хора на и над 65-години и лица с придружаващи хронични заболявания поради по-тежкото протичане на заболяването и по-високия риск от развитие на усложнения и смъртен изход, в т.ч. имунокомпроментирани или лица с вторични имунни дефицити. Това съобщи проф. Ангелов и уточни, че в кратки срокове предложението ще бъде обсъдено на експертно ниво и ще бъде взето окончателното решение.

Обмислят план за ваксинация на спортистите, които ще участват на Олимпиадата в Токио

Министърът обяви, че в края на този месец или в началото на следващия ще пуснат електронен регистър, за да може всеки да си избере в кой часови диапазон и ваксинационен център да се имунизира.

„Не отчитаме натиск върху лечебните заведения в областите Враца, Монтана и Видин по отношение лечението на пациенти с коронавирусна инфекция. Регистрираме единствено повишени нива на заболяемостта на територията на област Враца. Всички болници са обезпечени с достатъчно количества лични предпазни средства, дезинфектанти и консумативи“, обясни той.

Най-късно в началото на март ще заработи модулът в Единния информационен портал за регистрация на желаещите да бъдат имунизирани. Системата ще дава възможност всеки гражданин, независимо в коя точка на страната се намира, да избере ваксинационния пункт, в който да бъде имунизиран. Платформата представлява своеобразна електронна регистратура, като въвеждането ѝ значително ще улесни хората, беше категоричен Ангелов.

По отношение на личните лекари здравният министър коментира, че те ще получат отговор на всички свои въпроси, касаещи ваксините и ваксинационния процес, така че да проведат една информативна и спокойна кампания сред пациентите от листите си.

В отговор на журналистически въпрос за трагедията с шестнадесетгодишното дете, което почина при токов удар, проф. Ангелов заяви: „Сигурен съм, че проверката ще стигне до истината. Това, което мога да обещая, е, че ако бъде установена нередност, към която отношение има лечебното заведение, ще съм абсолютно безкомпромисен в наказанията, които ще наложа.“