"При тестовете за учениците има сериозни съмнения за корупция и злоупотреба с държавни средства. По този повод ще отправим официален въпрос пред министър Сербезова. Имаме много сериозни данни за хора, докладвали пред обществеността резултатите от конкурса, фирми, които са предпочетени пред други. Става дума за организирана престъпна група, която е злоупотребила с доверието на българските граждани, на гърба на децата ни. Има сериозни съмнения, че министър Кацаров е замесен, постоянно лъжеше". Това заяви пред NOVA проф. Костадин Ангелов, бивш здравен министър.

Той разкри, че служебното правителство се е отказало от доставка на "Новавакс". "Кирил Петков съобщава неверни данни - казва, че за три дни са ваксинирани 90 000 души, това не е вярно. Поставени са 90 000 дози, 70-80% от тях може да се окаже, че са бустерни дози", сподели професорът.

По думите му правителството е било подведено от здравното министерство с прогнозната цена от 8 лева на тест, когато всъщност е била 2-3 лева. 

Според него е трябвало да се каже, че ще бъде въведен зелен сертификат и да се даде време да се ваксинират максимално много хора. "Лечебните заведения не са готови за пета вълна. В момента в аптечната мрежа има недостиг на лекарства за справяне с COVID-19. Да кажат колко са първите дози, колко са вторите и колко бустерните по области", прикани той.

Ангелов смята, че винаги когато има висока заболеваемост, тя е съпроводена с вземането на бързи и смели решения. "Ваксините са достатъчни за българските граждани. Стойчо Кацаров нанесе сериозни щети върху здравеопазването", каза още проф. Ангелов.

Целия разговор гледайте във видеото.
NOVA