/ БГНЕС
Евентуално премахване и отпадане на зеления сертификат би могло да се очаква при достигане на поне 70% ваксинирани хора в България, това заяви премиерът Кирил Петков пред журналисти в кулоарите на парламента след блицконтрола. 

Той обясни, че към момента нивота на ваксинация е 35 процента. "Нашата задача трябва да бъде над 50% ваксинирани, ако искаме да имаме някакво ниво на защита, а много бих се радвал да достигнем и 70 процента", допълни Петков и още веднъж повтори, че това правителство няма да въведе задължителна ваксинация. 

"Искаме да премахнем зелените сертификати. Но това да се случи, когато нивата на защита на населението са толкова високи, че виждаме, че нямаме здравен проблем в болниците, че не се запълват интензивните легла. Тогава всички вярваме, че трябва да живеем с отворена възможност бизнесите да си вършат работата, училищата да обучават, но това не трябва да бъде с цена на човешки животи. Единственият начин да го постигнем е да стигнем нива на ваксинация от поне 70%", поясни той. 

Премиерът обеща - това правителство няма да наложи задължителна ваксинация

Министър-председателят заяви още, че е много доволен, че със стимула от 75 лв. добавка за пенсионерите, които се ваксинират, и с добрата информативна кампания на Здравното министерство, са успели да ваксинират 92 000 души през последните три дни.

"Това са безпрецедентно високи нива", каза още Петков. 

COVID-19 у нас: Новите случаи за последните 24 часа

Той изрази надежда кампанията да бъде продължена и към джипитата.

„Хората трябва да бъдат добре информирани, че ако имат други заболявания, като диабет и онкологични заболявания, те трябва да са приоритетно ваксинирани, а не обратното. Връзката между други заболявания и ваксинация трябва да бъде ясно изчистена и личните лекари да могат да дават най-добрите съвети на своите пациенти. Аз вярвам, че голяма част от тях вече го правят“, добави той.

Премиерът посочи, че целта им е да продължат тези темпове на ваксинация. "Крайната цел не е просто да ваксинираме хора, а да махнем пика от следващата вълна с надеждата да не трябва да затваряме нито бизнеси, нито училища, нито да има хора, които чакат пред входа на болниците. Затова призовавам всички хора да го направим заедно", каза още Петков. 

Пикът на следващата COVID вълна у нас – кога се очаква и ще има ли нови мерки

Той коментира и цените на тока и газта. 

„В последната седмица моята задача беше да видим с енергийния министър и министъра на финансите дали може да намалим цената на газа. Имаме няколко метода и за цената на тока. Трябва да се използва целият капацитет в България и да видим дали всички договори са направени по правилния начин. За инфлацията имаме два компонента - единият е на международно ниво и нямаме контрол над това. Качихме нивата на пенсиите над линията на бедност. Това дава възможност допълнителни средства да отиват при най-бедното население, но от друга страна това се превръща в консумация и харчене на пари”, допълни премиерът.   

Мораториумът ще бъде вдигнат, когато се направи анализ, поясни Петков.