/ iStock/Getty Images
Според математическите модели, които показват какво би се случило, на 19 януари бихме имали 20 000 заразени с COVID-19. Пикът ще бъде на 19 февруари. Моделът показва, че е възможно да има и над 100 000 случая на ден. След 19 февруари кривата рязко слиза надолу. Това заяви пред NOVA математикът проф. Огнян Кунчев.

„Няма обаче да достигнем тези числа, защото очаквам около 25 януари да се въведат много строги мерки”, уточни той.

Кунчев е категоричен, че у нас има и скрита заболеваемост. „В момента от около 9000 места за COVID болни в болниците са запълнени около 6000”, отбеляза математикът.

Той даде пример и за бързото разпространение на варианта Омикрон. „На 27 ноември в Осло на коледно парти се събират 111 души. Те са били предварително тествани и е станало ясно, че не са заразени и са ваксинирани. След това обаче се установява, че 80 души са с Омикрон. В едно затворено помещение аерозорите хвърчат и заразяват хора”, посочи Кунчев.

Кантарджиев: Разпространението на Омикрон ще се увеличи заради събиранията по празниците

Междувременно заместник здравният министър доц. д-р Георги Йорданов заяви, че България се намира в подножието на пика на новата COVID вълна. 

"Поддържаме плато в последните дни, тъй като имаме 5000-6000 нови случая на ден. В София COVID леглата са заети на 60%", посочи той. 

„Общите проучвания показват, че Омикрон протича по-леко. Това означава, че повечето болни ще се лекуват в домашни условия. В тази връзка предвиждаме да увеличим броя на COVID зоните”, обясни доцентът.

По думите му проблемът с фалшивите зелени сертификати е сериозен. Към момента има 32 дела за издаване на неистински документи.„Ваксината не е панацея. Тя не ви пази от заразяване, но подпомага за по-лекото протичане на заболяването. За това трябва да се имунизираме”, обясни още зам.-министърът на здравеопазването.

Той коментира и дали ще има затягане на мерките при още по-голям брой заразени. „За съжаление, вероятно ще се премини към онлайн обучение. Ще следим стриктно училищата. Децата разнасят вируса и заразяват родителите си”, заключи той.
 

COVID-19 у нас: Новите случаи за последните 24 часа

През изтеклото денонощия у нас са потвърдени 5525 нови случая на коронавирус. В страната са направени общо 38 427 теста, сочат данните на Единния информационен портал.

За 24 часа са починали 72 души, а 1684 са се излекували. За това време в болница са постъпили 603 души, с което хоспитализираните стават 4790, като 509 са в интензивно отделение.

COVID-19 при деца: Ръст на заразените у нас

Наблюдава се и тревожен ръст на заразените с коронавирус деца у нас.

Най-сериозно е положението в Бургаско. В единственото инфекциозно отделение в областта, в което се лекуват деца с COVID-19, от 15 легла 10 са заети. Най-малкият пациент в момента е бебе на 1 месец.