/ БТА
Но все пак ваксинацията в момента е основополагащият начин да преодолеем кризата, уточни Петков
Няма задължителна ваксинация и това правителство няма да наложи такава, това заяви премиерът Кирил Петков при блиц контрола в парламента. И допълни: „Такава задължителна ваксинация няма да стане факт, докато аз съм министър-председател“.

Въпросът дойде от лидера на „Възраждане" Костадин Костадинов. Според него, в момента имало принудителна, а не задължителна ваксинация. Той настоя за пълна отмяна на зеления сертификат. И отправи предупреждение: "Зеленият сертификат не дава възможност за избор. Ако нямаш зелен сертификат, не ходиш на работа. Апропо, това се опитвате да направите и тук в парламента. Ще видим как ще ни спрете, когато решим да идваме на работа. Хората имат нужда от спокойствие, ако това спокойствие не им бъде дадено от вас, смятам, че другата седмица ще има моменти на сериозно безпокойствие. Готви се голям протест другата сряда". От редиците на управляващите се надигнаха недоволни гласове, на което Костадинов отвърна: „Не се притеснявайте. За вас ще има бял автобус.“ Така напомни за протестите срещу кабинета „Орешарски“ от 2013 г.

"Другата седмица ще има протест, който може да протече единствено по един начин – законно", направи забележка председателят на парламента Никола Минчев.

COVID-19 у нас: Новите случаи за последните 24 часа

Министър-председателят Кирил Петков отново подчерта, че ваксинацията в момента е основополагащият начин да преодолеем кризата. 

„Вчера 72 души са починали от ковид, само 2 от тях са ваксинирани. Последните 14 дни 944 души са починали. От тях 71 души са ваксинирани, ако не броим фалшивите сертификати. С други думи - призовавам ви, ако искаме да запазим нашето население, което така или иначе се е намалило през последните години, както разбрахме от Преброяване 2021, и не искаме повече жертви, нека се обединим около общата стратегия, че България трябва да ваксинира своето население, за да го предпази. Аз не искам да съм министър-председателят, който отброява тези умрели хора. И всичко останало би било популистко и неправилно за здравето на българския народ. Ако успеем да направим това, когато кризата отмине и имаме ваксинирано население, зеленият сертификат ще стане ненужен“, заяви Петков.

COVID-19 при деца: Ръст на заразените у нас

Премиерът отговори конкретно и на нападките на Костадинов: "Уважаеми колеги, трябва да спрем да сочим с пръст на кой това е отговорността, отговорността е на всички нас. Кога ще има спиране на ползване на зеления сертификат зависи само от едно - колко човека са заболели, колко са в болница. Ако не направим всички заедно усилия да ваксинираме хората по най-информирания начин, ние не можем да отговорим на този въпрос. Така че нека работим заедно, а не да се опитваме да правим провокации", посочи той.

По повод протестите Петков отбеляза: "Аз съм бил на протестите при белия автобус, бил съм на протестите при ГЕРБ, бил съм на всички протести. Аз приветствам протестите – не ни е страх от протестите, това е начин гражданите да изразят своето мнение. Последно, за което ни е страх, е това. Според мен е безотговорно в средата на следващата ковид вълна да направим тези хора да се съберат и да се заразяват един друг. Ако това го направите, ще е неправилна политика", заяви Кирил Петков.

Пикът на следващата COVID вълна у нас – кога се очаква и ще има ли нови мерки

„Зелените сертификати са нещо, което никой не иска. Имам приятели с малки бизнеси и това ограничава тяхната възможност да са активни, така че ние осъзнаваме, че това не е перфектно решение, но при тази заболеваемост и в този момент е едно от решенията. Ако вдигнем зеления сертификат, ще е грешка при тази ситуация“, посочи още премиерът, отговаряйки на въпроси на други депутати по темата.

Той допълни, че на този етап не би променил нито една от въведените мерки.