В клиниката в квартал "Връбница" са настанени 9 четириноги
Продължава разследването след акцията срещу организирането на нелегални боеве с кучета. В неделя сутринта, на територията на бивш пионерски лагер в гора над  язовир "Искър", бяха задържани 58 души.
 
В изоставена панелна постройка, недалеч от манастир, са били сковани две дървени арени за провеждане на незаконните боеве. Сред задържаните има такива, които са си плащали само, за да гледат боевете. За организиране на кучешки боеве законът предвижда до 5 години затвор, както и глоба от 1000 до 10 000 лева.

Спецакция срещу незаконни боеве с кучета, близо 60 души са задържани

Девет кучета - 4 женски и 5 мъжки,
на възраст между 2 и 5-годишна възраст, са били спасени от жестоките и доходоносни боеве. "Кучетата бяха приети в неделя, извърших преглед. Бяха в добро състояние. Нямаха наранявания, които да изискват ветеринарно-медицинска намеса", обясни пред NOVA д-р Габриела Пенкова, зам.-директор на Екоравновесие".
 
По думите й животните не са били агресивни, но са били стресирани при транспортирането и настаняването им в клиниката. Някои от тях са били много слаби.  По муцуните от тях има следи от стари белези, които може да са били от сбивания с други кучета.
 
Разследване на BBC: Българи организират международна мрежа за кучешки боеве (ВИДЕО)

Пенкова обясни още, че кучетата не са чипирани и няма как да се разбере кой е собственикът им. Служителите на институцията ще полагат грижи за четириногите докато има становища по разследванията, които текат по случая.
 
Според Явор Гечев от "Четири лапи" животните не са типични участници в кучешки боеве. "Това не са типичните кучета, които биха участвали в боеве. Прави ми впечатление, че не са изрязани ушите. Бих предположил, че това са животни, които са използвани за т.нар. спаринг", обясни той.
nova.bg