/ ThinkStock/Getty Images
Условни присъди постанови Пловдивският районен съд за бащата и сина, които бяха обвинени отглеждане на питбули за кучешки боеве.
 
Магистратите осъдиха бащата на две години лишаване от свобода с изпитателен срок от четири години, както и глоба от 4000 лева. За сина те постановиха лишаване от свобода в размер на една година с изпитателен срок от три години и гроба от 2000 лева.

Криминалисти разкриха незаконни боеве на кучета в Пловдив

Незаконната арена беше открита през октомври 2016 г. при акция на полицията в града под тепетата. Тогава бяха задържани 48-годишният собственик на фирмата и 23-годишният му син.  В парцел с двор и производствена сграда в район „Северен“ в града двамата обвиняеми отглеждали и тренирали 50 питбула за боеве. Животните били на различна възраст и с различен пол. Според държавното обвинение те били подлагани на специален хранителен режим с оглед възрастта, както и на това дали им предстои участие в бой.

За отглеждането на питбулите били използвани и специфични тренировъчни схеми. Кучетата били третирани с медикаменти, както и с препарати за увеличаване на мускулната маса и сила.

След разкрития: Изправят пред съда баща и син, отглеждали питбули за боеве
В производствена сграда, където е била незаконната арена за боеве, бяха открити два дървени клина с кръв по тях, които по принцип служат за разчленяване на челюстите на животните. В базата е била монтирана осветителна система, включваща прожектор на висока стойка, насочен към заграждението. 

Дават за осиновяване кутретата, използвани за боеве в Пловдив

Намерените мъжки и женски кучета бяха настанени в Зооветеринарния комплекс в Пловдив. Сега с решение на съда те се отнемат от бащата и сина и ще бъдат предадени на оторизираните органи на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ).

Присъдите могат да бъдат обжалвани в 15-дневен срок.