Продължава проверката за смъртта на Куцаров, Миков отличи  Пожарникар на годината
Продължава проверката за смъртта на Куцаров, Миков отличи Пожарникар на годината / снимки: DarikNews, Юлиана Николова

Проверката относно смъртта на 29-годишният Пламен Куцаров се удължава до края на седмицата, каза министърът на вътрешните работи Михаил Миков по време на награждаване на "Пожарникар на годината". Причина за удължаването е изготвянето на съдебно-медицинската експертиза.

Куцаров почина в полицейска кола миналата сряда, след като беше подложен на детектор на лъжата. Смъртта му доведе до отстраняването на трима висши ръководители в МВР още същия ден. Той беше задържан по досъдебно производство за участие в група за отвличане.

Министърът обеща, че днес ще се запознае с резултатите от проверката до този момент. Той заяви, че "има определени наблюдения за начина на работа специално в тази сфера”, но ще изчака да приключи проверката.

Относно разследването на покушението срещу Манол Велев и удължения срок от главния прокурор министърът каза, че "няма да хвърля ръкавица на никого, днес е прието всеки да се оправдава с някого за собствената си работа”. „Аз мисля, че можем да нарушим тази традиция, работим чудесно с прокуратурата", изтъкна той.

Миков коментира още, че откакто братя Галеви са в ареста, има определено напрежение в криминалния контингент у нас. Ситуацията се наблюдава от МВР и прокуратурата и институциите имат капацитет за противодействие.

Наградите на днешната церемония бяха раздадени в пет раздела, в които се състезаваха огнеборци от двете основни направления на дейност на органите за пожарна безопасност и спасяване – "Пожарогасене и аварийно-спасителна дейност" и "Държавен противопожарен контрол и превантивна дейност".

Комплексната награда "Пожарникар на годината" беше присъдена на главен инспектор Славчо Иванов, началник на районна служба на пожарна служба "Безопасност и спасяване" – Разград.