Боеприпаси
Боеприпаси / БГНЕС, архив

Продължава делото за взрива в завода за боеприпаси „Миджур” край село Горни Лом. Експлозията през октомври 2014 година отне живота на 15 души.

В края на месец септември миналата година Видинската окръжна прокуратура внесе в Окръжния съд в крайдунавския град обвинителен акт срещу четирима души - Валери Митков, Палма Иванова, Божидар Василев (бивш началник на отдел "Контрол на общоопасните средства" в МВР) и Ивелина Бахчеванова (бивш директор в икономическото министерство).

Следствени експерименти с контролирани взривове за разследване на трагедията в Горни Лом

Собственикът на завода Валери Митков е привлечен под отговорност за смъртта на служителите, както и за телесни повреди на други двама служители на завода. За причинена смърт по немарливост е обвинена Иванова, която е бивша служителка в завода, отговаряла за безопасността на труда.

Какво се случва в Горни Лом година след смъртоносния взрив?

На заседание през декември страните не се споразумяха за съкратено производство и делото се гледа по общия ред. Процесът е при закрити врата заради държавна тайна в материалите по делото. Над 200 свидетели и 50 вещи лица ще бъдат разпитани за експлозията в завода.

Близо 280 нарушения установени при проверка в предприятия за боеприпаси

На 1 октомври 2014 г. в 17 часа 15 българи обработват боеприпаси във фабрика край село Горни Лом, Видинско – най-бедният район на България, когато става взривът. Цех "С" е сринат със земята – на място загиват 13 мъже и 2 жени, сред тях двама съпрузи, оставяйки 5-годишното си дете сираче. Отломки, някои тежки по 150-200 кг, са се разхвърчали на стотици метри от цеха. Ранени са 2 жени – служителки в завода, заварени на портала, който се намира на около 400 метра от взривения цех. Жените са със счупени крайници, те оцеляват, но останалите 15 от втората смяна във фабриката намериха смъртта си.
 
БГНЕС