Продължава делото срещу тетевенска лекарка за смъртта на новородено
Продължава делото срещу тетевенска лекарка за смъртта на новородено / DarikNews.bg, архив

С разпит на нови свидетели Окръжният съд в Ловеч продължава делото срещу лекарката Нина Байчева. Тя е обвинена за смъртта на новородено в Тетевенската болница през април миналата година.

Според обвинението д-р Байчева поради немарливост е дала на родилката Наташка Габровска лекарствен продукт с голяма концентрация и не е проследила, разпознала и диагностицирала състоянието й, съобщава БНР.

Обвиниха лекарка за смъртта на бебе в Тетевен

Детето почина в болницата в Плевен, два дни след раждането си. На днешното заседание за разпит е призован лекарят, който го е приел там. По искане на защитата ще бъдат разпитани и още трима нови свидетели.

"И от докторката, и от самата организация в болницата има много нарушения. Има неща, които не са правилни - грешки при приемането, преписване на документи, сменен час на приемане… Но това, така или иначе не променя действията на лекарката", коментира адвокатът на родителите на починалото новородено Петя Керанова.

Тръгна делото срещу тетевенската лекарка, обвинена за смъртта на новородено

Семейство Габровски са завели срещу д-р Нина Байчева и граждански иск. "Това изобщо не е компенсация на изтърпените болки и страдание. Ужасът, който са изживели, е огромен - и физически, и психически", заяви още Керанова.

Ако бъде призната за виновна за смъртта на бебето, д-р Байчева ще получи присъда до шест години затвор. "За мен най-сериозното наказание е лишаване от права за определен период", каза адвокат Петя Керанова.