Тръгна делото срещу тетевенската лекарка, обвинена за смъртта на новородено
Тръгна делото срещу тетевенската лекарка, обвинена за смъртта на новородено / netinfo

Делото срещу лекарката от Тетевен д-р Нина Байчева, обвинена за смъртта на новородено, тръгна в Ловешкия окръжен съд. Като частни обвинители бяха конституирани родителите на момиченцето Наташа и Павлин Габровски от с. Глогово. По думите на адвоката им Петя Керанова искът им е символичен - 20 хил. лв.

Защитата на подсъдимата поиска делото да се гледа по реда на съкратеното съдебно следствие с разпит само на някои от свидетелите, но съдът постанови, че процесът трябва да върви по общия процесуален ред с изслушване на всички свидетели и вещи лица.

Обвиниха лекарка за смъртта на бебе в Тетевен

Първа на свидетелската банка застана опечалената 23-годишна майка Наташа. Тя се върна още веднъж към кошмарното си пребиваване в тетевенската болница преди година. Сълзите не спираха да текат от очите на младата жена, докато разказваше за арогантното отношение от страна на д-р Байчева и екипа й към нея. Наташа е все още лабилна, продължава да посещава психолог, и то не кого да е, а именитата Мадлен Алгафари.

Призна, че е искала и да се самоубие, но съпругът й бил вкъщи и я спрял.

„Страх ме е да имам други деца, не знам дали изобщо ще мога да забременея", изплака Наташа. Мъжът й Павлин потвърди, че тя и досега е неспокойна, не може да спи, плаче по цели нощи.

В първото съдебно заседание бяха изслушани още свидетели и вещи лица. Делото продължава на 6 юни. 57-годишната д-р Нина Байчева е изправена пред съда за това, че на 22 април 2015 г. поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност - упражняване на медицинска професия, при водене на раждане като дежурен лекар въвела вътрешно и форсирала лекарствения продукт "Окситоцин" с голяма концентрация.

Не проследила състоянието на родилката и не диагностицирала нейното АГ състояние: "тесен таз и съмнение за пелви-фетална диспропорция", като по непредпазливост причинила смъртта на новороденото дете.

Лекарката с над 30-годишен стаж не пожела да даде обяснения пред съда и заяви, че ще говори на по-късен етап - след разпита на свидетелите. Пред журналисти тя не отговори признава ли се за виновна, след като адвокатът й поиска съкратено съдебно следствие. Единствените й думи бяха: „Не давам никакви предварителни, нито след това коментари. Без коментар!".