Журналистите на NOVA, които бяха нападнати на магистрала Тракия на Разпети петък
Журналистите на NOVA, които бяха нападнати на магистрала Тракия на Разпети петък / nova.bg
Пловдивската районна прокуратура привлече като обвиняеми шестима мъже за хулиганство на пътя при управление на моторно превозно средство. Това съобщиха от държавното обвинение. Шестимата нападнаха репортер и оператор на Нова телевизия на Разпети петък.
 
Шестима са задържани за нападението над екипа на NOVA

Шестимата мъже са привлечени като обвиняеми за това, че в съучастие са извършили непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото. На един от шестимата е повдигнато обвинение и за причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди.
 
На 14 април 2017 г. , около 22.00 часа, на 145-я километър на автомагистрала „Тракия“, край Пловдив шестимата обвиняеми, заедно с още един човек, който още се издирва, пътували в две коли "Ауди" от София към Свиленград.
 

Охранители нападнаха репортер и оператор на NOVA на магистралата (ВИДЕО)

При 145-ия километър от аутобана те застигнали автомобил, шофиран от оператор на Нова телевизия, в който пътувал репортер на медията.
 
Пътуващите в аудитата принудили шофьора на автомобила да спре извън аварийната лента на магистралата, като преследвали колата и подавали различни сигнали.  След това спрели на пътното платно, като затворили движението в тази посока на автомагистралата за всички моторни превозни средства. 
 
Шестимата обвиняеми, заедно с издирвания, отишли до автомобила на журналистите, опитали да счупят стъклото от страната на водача и да отворят вратата, като счупили дръжката на задната врата на автомобила им. Двамата пострадали отворили доброволно вратите на автомобила си, след което единия от обвинаемите нанесъл побой на водача, а издирваният към момента мъж отнел мобилния телефон на спътничката му.
 
С постановление на наблюдаващия прокурор шестимата обвиняеми са задържани в ареста за срок от 72 часа. Единият от автомобилите, с които пътували обвиняемите, е открит в района на село Капитан Андреево, област Хасково и е иззет, а вторият се издирва от МВР.
 
Наблюдаващият прокурор е изпратил разпореждане до Главна дирекция „Национална полиция“ и СДВР да се изготви справка за четири дружества, в които обвиняемите са служители, за това дали притежават лиценз по Закона за частната охранителна дейност и отговаря ли дейността им на изискванията на този закон.    
 
Районна прокуратура-Пловдив отправя призив към свидетелите на инцидента  да се обадят на тел. 112, в най-близкото управление на МВР или в Районна прокуратура-Пловдив, като при необходимост тяхната анонимност ще бъде запазена.