Арест
Арест / DarikNews.bg
Полицията задържа в ареста в Пловдив четири лица, свързани с нападението на журналисти на АМ "Тракия" на 14 април, съобщи Гергана Мутафова, районен прокурор. Малко преди полунощ в полицията е подаден сигнал за криминално престъпление - двама журналисти от NOVA са били нападнати на 145 км в посока Стара Загора.

Охранители нападнаха репортер и оператор на NOVA на магистралата (ВИДЕО)
 
По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление "хулиганство" чрез употреба на моторно превозно средство, както и за нанасяне на лека телесна повреда и грабеж на телефон, уточни прокурор Мутафова.

След нападението над журналисти: Петима се издирват, МВР не показва лицата им (ВИДЕО)

Две от лицата пристигнаха сами в сградата на полицията в Пловдив, малко по-късно другите двама бяха конвоирани до ареста. По думите на Гергана Мутафова двама от мъжете били задържани на КПП Калотина, на влизане в страната, след като са били обявени за издирване като участници в извършване на хулиганството, придружено с особена дързост и цинизъм.
 
За другите две лица също има достатъчно доказателства, че имат съпричастност към това деяние. Според Мутафова нападателите на този етап са шестима и са били в два леки автомобила "Ауди" с тъмен цвят, собственост на охранителните фирми "Омега 66" и "Омега 669".

Задържаха двама от нападателите на екип на NOVA (ВИДЕО)
 
Установена е самоличността на петия участник, който се издирва, и се работи интензивно по установяване на още едно или две лица. Предстои привличане към обвинение както на арестуваните, така и на останалите след задържането им. Ще им бъде постановена и мярка за задържани до 72 часа от дежурен прокурор. Лицата са неосъждани и без регистрации.

Крие ли полицията биячите, нападнали екип на NOVA на пътя? (ВИДЕО)

Управителите и на двете фирми са разпитани и утре наблюдаващият прокурор по делото ще изиска пълна информация от СДВР относно лицензите и дейността им. След това ще бъде назначена пълна проверка, дали са спазени всички изисквания по закона за частната охранителна дейност за извършване на охрана, обяви прокурорът.
 
Вече е ясно, че едната от фирмите няма лиценз за охрана на физически лица. Тепърва ще се установява и в качеството си на какви са пътували задържаните и имат ли трудови договори към фирмите. Мутафова добави, че двата автомобила, собственост на двете фирми, се издирват, но не са обявени за откраднати. Единият от автомобилите е брониран.
 
БТА