Приватизираните болници ще лекуват според Националната здравна карта
Приватизираните болници ще лекуват според Националната здравна карта / Sofia Photo Agency

Депутатите гласуваха забранителния списък за приватизация, в който попадат 66 здравни заведения, както и търговски дружества с над 50 на сто държавно участие, сред които АЕЦ "Козлодуй", НЕК и "Булгаргаз", Националната спортна база. Това стана с приемането на последните текстове от закона за приватизация и следприватизационен контрол на второ четене.

Народните представители записаха и изискването, че след приватизацията на дадено лечебно заведение в него трябва да се извършват лечебни дейности, не по-малко от упоменатите в Националната здравна карта. По този начин продаденото лечебно заведение ще трябва да се задължи да извършва медицински услуги според необходимостите на населението в дадения регион. Първоначално в проектозакона бе предвидено условието медицинските дейности, които ще изпълнява здравното заведение, да не бъдат по-малко от три според Закона за лечебните заведения.

Целта на новите текстове е да се предотврати рискът продадените болници да се превърнат в спа-центрове. Според закона предназначението си ще запазва и недвижимото имущество на обявеното за приватизация лечебно заведение. Парламентът обсъди и промените в закона за гражданското въздухоплаване.