Няма пострадали българи при тежкия инцидент в съседите ни
Част от пострадалите при тежкия инцидент в Румъния ще бъдат приети в болници у нас, това заяви на извънреден брифинг здравният ни министър проф. Христо Хинков във връзка с огромните експлозии на бензиностанция до Креведия.

"Изказваме съболезнования на близките на загиналите. По данни на консулството ни в Румъния няма пострадали български граждани", посочи проф. Хинков.

Мощни експлозии на бензиностанция в Румъния, има загинали и много ранени (ВИДЕО)

Готови сме да окажем помощ на 17 от ранените. Осигурени са специалисти, апаратура и леглова база, сформирани са екипите на спешна помощ, за да осигурят транспортирането им до болниците, гарантира здравният министър.

По думите му пострадалите може да бъдат транспортирани с хеликоптери, след като бъдат стабилизирани и състоянието им позволява да пътуват до България. 

Седем от пострадалите могат да бъдат настанени във ВМА- Варна, шестима - в "Пирогов" и по двама в частни болници в Пловдив и в Русе.

Всички пострадали са в тежко състояние, с над 50 на сто изгаряния, добави проф. Хинков. 

"Една от най-тежките травми е тази при изгаряне, болките са неописуеми, смъртността е много висока, особено когато е над 50%, а при 70% е почти сигурно. Всичко зависи от човека, има случай и при които може да бъдат спасени", допълни той. 

По последни данни 2 души загинаха, а десетки бяха ранени при експлозии и пожар в станция за втечнен петролен газ (пропан-бутан) в Креведия снощи, като повечето от тях са служители на министерството на вътрешните работи: пожарникари, полицаи и жандармеристи, сочат данни на Инспектората за извънредни ситуации в Румъния, цитирани от новинарския сайт Зиаре. Изданието уточнява, че осем души са пострадали при първата експлозия, а 50 - при втората.