/ Георги Димитров
Съгласно конституционната процедура държавният глава Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, излъчен от втората по численост парламентарна група в 46-ото Народно събрание – ГЕРБ-СДС.

Това съобщиха от президентската администрация. Връчването на мандата ще бъде в петък - 20 август от 9:30 часа.

Доближиха ли се партиите до съставяне на кабинет след поредните консултации при Радев

Това ще бъде второто връчване на мандат на ГЕРБ-СДС през последните месеци. Кандидат за премиер отново е Даниел Митов. Преди повече от седмица лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че коалицията ще върне и този мандат без да бъде реализиран.

Късно вечерта в четвъртък от партията съобщиха, че ще представят своят проект за правителство на пресконференция в 8:30 в петък сутрин - час преди да се явят на "Дондуков" 2.

Първият мандат бе върнат от "Има такъв народ", след като те не успяха да постигнат договорка за подкрепа от т.нар. партии на протеста заради разногласия около част от номинираните за министри фигури. Кандидат за министър-председател на ИТН бе Пламен Николов.

БСП ще приеме третия мандат, ако им бъде връчен

Според Конституцията третият мандат държавният глава може да връчи на избрана от него парламентарна група. Той все още не е заявил публично намерение коя да бъде тя.