За втори път парламентарно представените политически сили в 46-ото Народно събрание се срещнаха с президента Румен Радев в рамките на конституционната процедура за връчване на проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Президентът събра партиите на консултации - ИТН, БСП и ГЕРБ-СДС с ясни позиции (ОБЗОР)

В сряда Радев се срещна с представители на „Демократична България“, ДПС и "Изправи се БГ! Ние идваме!". Във вторник на консултации при президента бяха "Има такъв народ", ГЕРБ-СДС и "БСП за България".

Ще е крайно безотговорно, ако и този парламент не състави правителство и не актуализира бюджета. Това означава, че ще остави следващия служебен кабинет с вързани ръце по време на криза. Това заяви президентът Румен Радев преди да започнат днешните консултации.

БТА

Днес първи при президента влязоха от „Демократична България“. Съпредседателят на ДБ Христо Иванов заяви, след края на консултациите, че "са готови на разговори с "Има такъв народ" и на разумни отстъпки". Той подчерта, че правителство с мандат на БСП няма да подкрепят.

Христо Иванов след консултациите: Готови сме на разговори с ИТН и на разумни отстъпки

"Сега по-важно е с третия мандат четирите парти извън ГЕРБ и ДПС да излъчим управление, което може да осигури първа помощ на страната при тези предизвикателства, които ни чакат. Нашата воля е за това. Всеки от участниците има свои приоритети, но чрез разговор може да се намери работеща формула. Нашето настроение е такова. Ключово е "Има такъв народ" да влязат в този разговор за третия мандат. Без това няма как да стане", каза Иванов.

ДПС при Румен Радев
БТА

Гражданството на служебния министър Кирил Петков стана причина да се изостри тона между ДПС и Радев по време на консултацията и да се измести фокуса на разговора. Карадайъ попита Радев за гражданството на Петков, а президентът отвърна, че не е удачно точно от ДПС да повдигат темата, "защото въпросът за гражданството означава не само да имаш паспорт, а да носиш България в цялото си сърце".

Гражданството на Петков изостри тона между ДПС и Радев на консултациите (ВИДЕО)

Страната има нужда от редовен кабинет, категоричен е той. "Нашият дял и приносът ни в името на стабилността на страната и в името на сигурността на гражданите винаги сме го давали и пак ще си го дадем", обяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

 Мая Манолова от "Изправи се БГ!Ние идваме! заяви, че "са направили всякакви компромиси. Опитите за съставяне на правителство от третия мандат трябва да избегнат всички грешки, които бяха направени досега. Независимо от това на коя политическа сила бъде даден мандатът, ние ще положим всички усилия този мандат да бъде реализиран. Ще настояваме този път всички разговори да бъдат проведени публично и прозрачно".

БТА

Тя заяви още, че от "Изправи се БГ!Ние идваме! ще настояват за насочен мандат с ясен времеви хоризонт, без участието на партийни лица в кабинета, и след разговори и съгласие на президента - за включване на служебни министри в него. Ако се вслушаме в гласа на хората, които искат стабилно и почтено правителство на основата на министрите от служебния кабинет, няма да сбъркаме, каза Манолова и допълни, че доверието на гражданите към служебните министри е огромно.

Бившият министър-председател Бойко Борисов използва Фейсбук, за да коментира срещите при президента, които нарече "безсмислени".