Ще е крайно безотговорно, ако и този парламент не състави правителство и не актуализира бюджета. Това означава, че ще остави следващия служебен кабинет с вързани ръце по време на криза. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти.

"Няма място за политиканство за здравето на българите. При гласуването ще се разбере кои партии работят за себе си и кои за хората", заяви Радев.

Пореден ден на консултации: „Демократична България“, ДПС и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ при Радев

"Още не съм приключил консултациите, но и на КСНС партиите показаха, че разбират предизвикателствата, пред които е изправена страната, и аз очаквам това разбиране да се пренесе в парламента и да актуализира бюджета, за да посрещнем всички предизвикателства, пред които е изправена страната", посочи държавният глава.

Президентът и коментира казуса с гражданството на Кирил Петков. Тази седмица ГЕРБ-СДС сезираха Конституционния съд, който да се произнесе имал ли е двойно гражданство (българско и канадско) икономическият министър по време на назначаването си на тази длъжност и съответно да установи противоконституционност.

Атаката срещу министъра на икономиката цели да обезсмисли и да постави под въпрос легитимността на всички актове на служебния кабинет, посочи Радев.

"Правителството, което назначих засегна дълбоко интересите на мафията, осветли и пресече много схеми. Видяха се празните язовири, станаха ясни парите, предплатени за ремонти и строежи на хартия, видя се къде отиват кредитите на Българската банка за развитие", отбеляза той.

"Корупционерите търсят формален юридически повод, за да върнат часовника назад към времето на Борисов, когато те паразитираха върху бюджета", заяви още държавният глава. Той допълни, че това е политическия залог, по юридическия казус, свързан с гражданството на Кирил Петков, ще се произнесат съдиите от КС.