Продължават опитите за съставяне на правителство, след като първият мандат, взет от „Има такъв народ“, беше неуспешен. Президентът Румен Радев стартира втори кръг консултации с всички парламентарно представени групи в търсене на решение. Вчера имаше разговори с „Има такъв народ“, ГЕРБ-СДС и БСП.

Пореден ден на консултации: „Демократична България“, ДПС и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ при Радев

"Готови сме на разговори с "Има такъв народ" и на разумни отстъпки". Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов след края на консултациите.

"Призоваваме партиите, извън ГЕРБ и ДПС, да влезем в един диалог и да намерим работеща формула", отправи призив той.

На въпрос дали би подкрепил правителство с мандат на БСП, съпредседателят на "Демократична България" посочи "от партията много ясно казахме и си държим на ангажимента, че не можем да подкрепим такова правителство".

"С оглед на това, че третият мандат е кризисен и ще има конфигурация, за която никой не е гласувал, той трябва да бъде фокусиран върху определени задачи, които трябва да се свършат в определен период. С президента имахме изключително откровен и конструктивен разговор", допълни той.

По думите му от ДБ не ги е страх от избори, но трябва да се опитат да използват третия мандат.

"Изправени сме пред предизвикателства, които изискват съставяне на редовно правителство. Вчера колегите ви от ГЕРБ-СДС потвърдиха намерението си да върнат веднага втория мандат след получаването му. Оттук расте и залогът за третия мандат. За да сполучим в този мандат се иска диалог и то активен, компромис и консенсус“, с тези думи президентът посрещна ДБ.

Вашата коалиция от самото начало на консултациите в 46-тото НС е активен фактор в диалога. Вие сте в непрекъснат контакт с другите партии. И затова моят въпрос е трябва ли да се промени нещо в подхода за преговорите вътре в Народното събрание, така че да се намери верният път, защото остава един трети мандат, който ни дели от това да имаме или не правителство“, посочи Румен Радев. 

Президентът събра партиите на консултации - ИТН, БСП и ГЕРБ-СДС с ясни позиции (ОБЗОР)

"Поставихте пръста в раната. Наистина залогът е в третия мандат. Страната е изправена пред комбинация от кризи и има непредсказуем ефект", това коментира от своя страна съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

"Всички трябва да осъзнаем отговорността си и да излъчим управление, което да преведе страната поне през зимните месеци, без да причиняваме още едни парламентарни избори. Диалогът, готовността за взаимни отстъпки и търсене на отстъпки е ключов да може да се излъчи управление. Липсата на диалог и търсене на баланси води до липса на прозрачност и легитимност", допълни той. 

Той подчерта, че не са могли с първия мандат да приемат налагане на мнение, защото това е бил проблем от гледна точка на мандата за промяна.

"Сега по-важно е с третия мандат четирите парти извън ГЕРБ и ДПС да излъчим управление, което може да осигури първа помощ на страната при тези предизвикателства, които ни чакат. Нашата воля е за това. Всеки от участниците има свои приоритети, но чрез разговор може да се намери работеща формула. Нашето настроение е такова. Ключово е "Има такъв народ" да влязат в този разговор за третия мандат. Без това няма как да стане", каза Иванов.