/ БГНЕС
Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев обяви петгодишен мораториум върху увеличаването на заплатите на министрите, ръководителите на регионите и депутатите.

Кризата в Казахстан вдигна цената на петрола

В речта си пред парламента по въпроса за доходите той заяви, че смята заплатите на въпросната категория държавни служители за напълно достатъчни. „Затова смятам, че е възможно да се обяви петгодишен мораториум върху увеличаването на заплатите на членовете на правителството, ръководителите на регионите и депутатите”, отбеляза държавният глава.

Президентът на Казахстан: Чужди терористи искаха да извършат държавен преврат в родината ни

Той изрази надежда, че парламентаристите „ще се отнесат с разбиране” към тази новина. На служителите в държавната администрация и тези на бюджетна издръжка заплатите ще продължат да се повишават в зависимост от възможностите на бюджета.

Президентът на Казахстан обвини също така своя влиятелен наставник и предшественик Нурсултан Назарбаев, че е благоприятствал появата на "каста от богаташи", властвала над богатата на петрол и газ страна, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че той е казал това една седмица след избухването на кръвопролитни бунтове на фона на социален гняв.

БГНЕС/БТА