Кризата в Казахстан е най-тежката в историята на независимостта на страната. Това заяви казахстанският президент Токаев на срещата на върха на Организация на Договора за колективна сигурност (ОДКС).

„Казахстан преживя голяма криза, най-тежката в историята на независимостта си“, каза Токаев.

Извънредното заседание на ОДКС е свикано по инициатива на Казахстан. В него участват всички държави членки на ОДКС - Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Русия и Таджикистан, както и руският президент Владимир Путин.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко също присъства на срещата на върха. Държавите членки не планират да приемат никакви документи след извънредното заседание на Съвета за сигурност на ОДКС, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Главната цел на срещата, е да се обсъдят начините за нормализиране на ситуацията в Казахстан след вълната от жестоки безредици.

Токаев откри срещата с благодарности към Путин и Лукашенко за „помощта и бойното братство“.

Казахстан
БГНЕС

Всички страни от ОДКС се обявиха в един глас за помощ на Казахстан. „ОДКС доказа своята значимост и ефективност. Пристигането на силите на ОДКС помогна за изтръгването на Аламти от терористите“, заяви казахстанският лидер.

Събитията в Казахстан са били подготвяни дълго време, разследването ще покаже колко“, каза Токаев, подчертавайки, че държавата е изпълнила всички искания на протестиращите.

Президентът каза още, че „основната цел на терористите е била опит за държавен преврат - да подкопаят конституционния ред и да завземат властта“.

Той заяви, че подготовката за размириците в Казахстан е отнела много време. Според него вълната от масови безредици в Казахстан се е появила "сякаш по еднинна команда".

Лидерът на републиката заяви, че банди в Казахстан са се опитали да заграбят оръжия и военно оборудване. Той също така отбеляза, че в Казахстан са били убити 16 служители по сигурността, а броят на жертвите сред цивилното население се разследва. Освен това той заяви, че в размириците в Казахстан пряко са участвали терористи, включително чуждестранни бойци.
 

Казахстан
БТА

„Терористите са действали с особена жестокост - на двама военнослужещи са отрязани главите“, каза президентът.

По думите на Токаев ситуацията е била критична, Алмати и 9 областни центъра са били държани от терористи. Бойците са се прикривали зад участниците в масовите демонстрации, използвайки ги като щит, съобщи още Токаев, допълвайки, че ще представи доказателства на световната общественост за агресия срещу страната.

Той назова като дезинформация сведенията, че е използвана сила срещу мирни демонстранти.

Задържаните в Казахстан са вече над 4400
БТА

По време на срещата Токаев предложи да се оптимизират сроковете за реакция при кризисни ситуации. Президентът заяви, че конституционният ред в страната е напълно възстановен и анонсира, че във вторник ще внесе в парламента предложения за нов състав на правителството. Ситуацията в Алмати вече се стабилизира, въпреки че в града продължава антитерористичната операция.

От своя страна президентът на Беларус, Лукашенко, заяви, че от ситуацията в Казахстан трябва да бъда извлечени уроци, „преди всичко за Узбекистан“.

Лукашенко изрази увереност, че Токаев ще разбере истинските причини за случилото се в Казахстан. Той заяви, че има опити мироопазващите сили на ОДКС в Казахстан да бъдат представени като окупатори.

Мироопазващият контингент ще остане в Казахстан за ограничен период от време, а след като изпълни функциите си, ще бъде изтеглен от републиката, каза президентът.

Над 5 000 души са задържани в цял Казахстан във връзка с размириците, при които се стигна до масови грабежи, палежи, убийства на служители на реда и обезглавяване на полицейски служители. Предварителните щети възлизат на над 200 милиона долара. В неделя броят на загиналите при размириците достигна 164 души.

БГНЕС