/ ThinkStock/Getty Images

Световните цени на петрола тази сутрин растат на фона на страховете на инвеститорите, че може да има прекъсване на износа от Казахстан, показват данните от борсовата търговия.

Към 7.00 часа българско време цената на мартенския фючърс на петрол сорт „Брент“ нарасна с 0,43% до 81,22 долара за барел, февруарския фючърс на WTI — с 0,63%, до 78,73 долара.

Президентът на Казахстан: Чужди терористи искаха да извършат държавен преврат в родината ни

Според вестник „Уолстрийт джърнъл“ ръстът на цените на „черното злато“ в момента е предизвикан от опасенията, че може да има проблеми с неговата доставка от Казахстан.

Масовите протести в средноазиатската държава избухнаха в първите дни на тази година – жителите на градовете Жанозен и Актау, намиращи се в Западен Казахстан, се обявиха срещу двукратния ръст на цените на втечнения газ. По-късно протестите са разпространиха и в други градове, включително бившата столица Алмати.

Казахският нефт се добива в западната част на страната, в района на Каспийско море. Каспийският тръбопроводен консорциум е най-големият маршрут за доставката на петрол от Каспийския регион на световните пазари. Магистралният тръбопровод с дължина 1500 км съединява находищата от Западен Казахстан с руското крайбрежие на Черно море.

Германия спира оръжейния износ за Казахстан

Според анализаторите на ANZ, цитирани от „Уолстрийт джърнъл“, инвеститорите очакват и новините за разпространението на Омикрон в Китай. „Съществуват страхове, че нарастващият брой на заразените може да доведе до още по-големи ограничения за движението на товарите, което ще намали търсенето в един от най-големите потребители на петрол“, добавят експертите.

БГНЕС